Chomutov - Chomutovská iniciativa „Nechceme žít v Palermu" se brání proti rozhodnutí magistrátu, který v polovině června neuznal předloženou petici proti hazardu. Iniciativě se nelíbí, že jim nebylo uznáno osm stovek podpisů, po konzultaci s právníky podal přípravný výbor referenda žalobu ke krajskému soudu, rozporující postup radnice. Přesto pro jistotu vyrazili příznivci iniciativy do ulic dosbírat náhradu za vyřazené podpisy. Asi kdyby to u soudu třeba nevyšlo.

automat37Dodali málo platných signatur

Petice občanů k tomu, aby zastupitelé města vyhlásili referendum o úplném zákazu hazardu ve městě, musí podle zákona obsahovat podpisy 10% oprávněných voličů. V případě Chomutova by tak toto číslo muselo být 3 923. „Zmocněnci přípravného výboru avizovali, že předávají magistrátu 4 100 podpisů, ve skutečnosti jich na podpisových arších bylo 4 006," uvedla před půl měsícem chomutovská tisková mluvčí Šárka Schönová s dodatkem, „po kontrole správnosti, zda jsou uvedené všechny zákonem předepsané náležitosti, zda podepsaní jsou plnoletými občany Chomutova a vytřídění násobných zápisů stejných lidí, zbylo 3 209 relevantních podpisů."

„Město nedodrželo zákon"

„Radniční výzva k odstranění nedostatků je dle nás neúplná. Uvádí sice počet neuznaných podpisů, ale chybí důvod jejich vyřazení. Máme za to, že tím město nedodrželo zákon a náš návrh na referendum se tak stal platným. Právě proto jsme podali žalobu ke krajskému soudu," dodala k tomu mluvčí iniciativy Tereza Dvořáková.

„Nechť rozhodne soud"

„Chomutovský magistrát postupoval v tomto případě, stejně jako ve všech, podle zákonných norem. Nedostatky byly jednoznačné. Magistrát přípravnému výboru nevystavil žádnou výtku, pouze vyzval k odstranění nedostatků tak, jak ukládá zákon," oponuje chomutovská mluvčí a dodává, „zástupci iniciativy mají právo s naším stanoviskem nesouhlasit a obrátit se na soud. Ten výzvu přezkoumá a rozhodne, zda byla nebo nebyla v pořádku."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru