Chomutov – Na příchod zimního období se pečlivě připravují nejen lidé, ale také zástupci zvířecí říše. Ne každý její člen ale dokáže mrazivé období přečkat za pomoci vlastních sil, velký problém nastává například u opuštěných nebo později narozených mláďat. V těchto chvílích přírodě zdatně vypomáhá stanice pro handicapované živočichy v Podkrušnohorském zooparku.

Dospěláka nechat v listí

Dokázali byste odhadnout, kterého živočicha nosí lidé v průběhu podzimních měsíců na stanici nejčastěji? Je to ježek. Právě on je díky úklidům na zahrádkách a v parcích nejhojněji nacházeným zvířetem, kterého lidé posléze přinesou do zooparku. Ne vždy ale ježčí jedinec pomoc potřebuje. „Ježka, který je zřetelně větší a dospělejší, je lépe ponechat schovaného v listí na zahradě. Zpravidla je zdravý a dostatečně připravený k přezimování," vysvětluje mluvčí zooparku Martina Pelcová.  „Naši pomoc potřebuje mladé nebo oslabené zvíře, které nedosáhlo dostatečné energetické zásoby a tím ani váhového přírůstku. Pokud v tuto dobu neváží ježek alespoň půl kilogramu, je pravděpodobné, že zimu bez lidské pomoci nepřečká."

Téměř 100% přeživších

O donesená ježčí mláďata je v zooparku postaráno přímo královsky. „Ježci, kteří jsou umístěni ve stanici na přezimování, jsou zbaveni vnitřních i vnějších parazitů. Snižuje se tím oslabování organizmu a logicky se zlepšuje jejich zdravotní stav. Při podávání kvalitního krmení dochází k téměř 100% úspěšnosti při přezimování ježků," říká ředitelka zooparku Iveta Rabasová a dodává, „do volné přírody jsou pak ježci vypuštěni na jaře dalšího roku."

Někdy jsou lidé hrr...

Stává se, že někdy lidé přinesou mladého ježka i v průběhu roku. Většinou se jedná o zdánlivě opuštěné mládě, které je následně potřeba krmit náhradou mateřského mléka. Od června přijala Stanice pro handicapované živočichy již třiadvacet ježků, z toho osmnáct za poslední čtvrtletí. „Lidé by se před odebráním mláděte z přírody měli na webových stránkách Českého svazu ochránců přírody ujistit, zda pomoc skutečně potřebují. Odkaz na tyto stránky najdou zájemci na www.zoopark.cz," zakončuje ředitelka.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru