Chomutov – Loňská sezona vyšla chomutovskému FC parádně. Šestnáct výher a osm remízových výsledků vyneslo týmu šestapadesát bodů a skvělé páté místo, na třetí pozici chyběly pouhé tři bodíky. O co lépe ale sezona skončila, o to hůře ta letošní začala. Čtyři přípravné zápasy, čtyři prohry, pasivní skóre 4:15. První soutěžní utkání přitom fotbalisté odehrají už za pár dní, v neděli 10. srpna v Zápech.

fotbal237

„Nemáme peníze"

Na to, co se v klubu děje a kam se poděla vítězná nálada, jsme se zeptali opory mezi třemi tyčemi a sekretáře klubu v jedné osobě Radka Zaťka. „Je to jednoduché. Více než fotbal řešíme finance. Žádné nemáme."

„Žádné" zní dost definitivně. Jaká je skutečnost? „Bohužel, je to přesně tak, jak říkám. Žádné je správný výraz. Na odehrání kvalitní sezony a pro běžný chod celého klubu potřebujeme zhruba šest až sedm milionů. Nám chybí šest až sedm milionů. Je to smutné, ale taková je realita," hodnotí stav Zaťko.

„Kluci jsou tady zadarmo"

Jak dále říká, klub se samozřejmě snaží peníze získat, veškerá jednání ale stojí na bodě nula. A od této situace se odvíjí i celková nálada v kabině. „Kluci o tom vědí, nechceme před nimi nic tajit. Museli jsme se smířit s odchodem několika opor, Libor Tafat odešel do Domažlic, Radek Szmek se vrátil domů na Hodonínsko, Maroš Klimpl čeká, co bude. Ostatní zůstali a za to jsem jim vděčný. Neskutečně si jich vážím. Vědí, že tady jsou zadarmo, přesto zůstávají. Mají Chomutov rádi, chtějí mu pomoci," skládá poklonu brankář.

2:3; 3:1; 7:0; 2:1

Je možné, že by odchod tří, byť důležitých opor, rozložil celý tým? Jak bylo v úvodu napsáno, přípravné přáteláky přinesly více zklamání než radosti. Prohra s Auerbachem 2:3, se Sokolovem 3:1, „darda" od Žižkova 7:0 a nakonec čerstvě od juniorky pražské Slavie 2:1. „Zkoušíme mladé kluky, zatím ale bohužel nedosahujeme našich představ. Když nemáme peníze, nemůžeme si dovolit nějaký nákup, bereme tedy z vlastních rezerv. Dokonce jsme tady měli na zkoušku mladé fotbalisty z pražské Dukly a Slavie, ani to ale nebylo ono. Nevyšlo to, nedohodli jsme se. Jak to bude v sezoně, uvidíme. Budu se opakovat, vše se odvíjí od financí," vysvětluje Zaťko.

Mohla se hrát druhá liga... Mohla...

Smutně, přesmutně dopadl pátý tým loňské České fotbalové ligy, může ale být ještě hůř. A to přitom zhruba před měsícem svitla naděje, že by mohl hrát druhou ligu. Čtyři účastníci nabídku odmítli, pátý Chomutov musel také. Důvod? „Co myslíte? Finance. Na druhou ligu bychom museli sehnat takových dvanáct až čtrnáct milionů. To nebyla šance. Jestli může být hůř? Může, ale snad to tak nedopadne. Nechci se dočkat okamžiku, kdy by v Chomutově muselo skončit fotbalové „áčko". Bylo by hodně bolestné, kdybychom vychovávali mládež pro okolní města a sami „velký" fotbal neměli. Uděláme všechno, abychom peníze sehnali," zakončuje neveselé povídání Radek Zaťko.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru