Foto: BK Levharti Chomutov
Sport

Chomutov – Ve třetím kole eurocupové skupiny K hostily chomutovské basketbalistky na palubovce domovské Městské sportovní haly v prvních dvou duelech stoprocentní španělský tým Movistar Estudiantes z Madridu. Levhartice bojovaly o premiérové vítězství ve druhé nejprestižnější evropské soutěži do posledních vteřin, ovšem hráčky z Pyrenejského poloostrova nakonec po výsledku 70:66 udržely neporazitelnost. Tým Pavla Staňka s Petrem Tremlem na třetí pokus prohrál zatím nejtěsnějším rozdílem.

Levhartice vstoupily do utkání velmi dobře a brzy se ujaly vedení 4:0. Těsný náskok jim vydržel něco málo přes tři minuty, než vyrovnala Mollenhauer. Hráčky Estudiantes následně otočily skóre – nakonec vyhrály zahajovací dějství o šest bodů. Po necelých čtyřech minutách druhé části vedly Španělky poprvé dvouciferným rozdílem, ovšem v šatně je během poločasové přestávky hřál jen šestibodový náskok.

Severočešky manko smazaly hned po změně stran, kdy se dostaly podruhé v zápase i do vedení, když úvodní polovinu třetího hracího období vyhrály 8:0. Madridské basketbalistky zapsaly první body ve druhém poločase až po pěti minutách a dvou vteřinách hry, takže po třetím klaksonu svítila na ukazateli remíza 50:50. Na startu závěrečné čtvrtiny soubor Movistaru lehce odskočil a chomutovské bojovnice už k remíze nepustil.

Družina Pavla Staňka se na konci základní hrací doby přiblížila na dva body, ovšem na samotném konci dvakrát minula střelu, která by znamenala otočku nebo vyrovnání, a tak dva trestné hody nejlepší střelkyně zápasu Mareny Whittle stanovily konečnou podobu výsledku. Australská hráčka zapsala díky 23 bodům (trojky 4/5) a 12 doskokům double-double. Třinácti body ji doplnila Kourtney Treffers, na chomutovské straně se nejvíc činily NaJai Pollard (16) s Annou Rylichovou (12).

„Mrzí každá porážka, ale tahle o to víc, protože jsme byli kousíček od výhry,“ soukal ze sebe po závěrečné klaksonu kouč Levhartic. „Jsem na družstvo hrdý za to, jaký výkon předvedlo,“ pokračoval. „Rozhodly opravdu maličkosti, o kterých víme. Když se z nich poučíme, můžeme být ještě lepší,“ doplnil jedním dechem.

Levhartice po jedenáctibodové prohře v Maďarsku a desetibodovém domácím nezdaru se Sassari zapsaly s vedoucím týmem skupiny dosud nejtěsnější prohru v rámci EuroCupu. „Myslím, že jsme předvedli zatím nejlepší výkon sezóny,“ konstatoval Pavel Staněk. „V podstatě celou dobu jsme hráli koncentrovaně, bojovali jsme a vyhnul se nám herní výpadek,“ vyjmenovával. „Když ještě odbouráme výpadky v podobě individuálních chyb, bude to úplně geniální,“ usmíval se.

Šéf chomutovského realizačního týmu hovořil o maličkostech, které rozhodly. Jednou z nich byl i doskok, který Španělky vyhrály 53:35. „Rozdíl byl velikánský, i když jsme se upozorňovali, že Estudiantes mají zkušené podkošové hráčky a také holky z perimetru si chodí za svým balonem. Bohužel jsme dva tři doskoky ubránili, ale soupeřky stejně nakonec koš daly, což dost zamrzelo,“ přibližoval muž, který od třinácté minuty postrádal zraněnou Yemiyah Morris. „Takové věci basketbal přináší a já na kdyby moc nehraju. Víme, jak zápas vypadal bez ní, a musíme věřit, že nepůjde o vážné zranění,“ uzavřel Pavel Staněk.

Na sociálních sítích si slibné hry Severočešek všimli i španělští fanoušci. „Píšu vám ze Španělska, abych vám i přes prohru pogratuloval ke skvělé hře. Líbila se mi konkurenceschopnost týmu, která má jen 30 % hráček z ciziny," píše například Jose Alves.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru