NAPSALI JSTE NÁM: Chomutovský oddíl stolního tenisu se odrazil ode dna a míří stále výše. Přijďte si tento sport vyzkoušet
Foto: TJ VTŽ Chomutov
Sport

Chomutov – Příznivci stolního tenisu se mohou radovat. V Chomutově oddíl TJ VTŽ Chomutov chytil druhý dech a s nadšením a vervou chce tento sport učit mladou generaci. Má k tomu nyní ideální podmínky.


Jedním ze zásadních okamžiků oddílu byl odchod pana Václava Hrbka v roce 2011. Pan Hrbek byl dlouholetý předseda oddílu a zároveň trenér mládeže. S ohledem na jeho věk a se tehdy rozhodl stolní tenis opustit. S jeho odchodem skončila v oddíle také mládež, někteří odešli do jiných oddílů, někdo se stolním tenisem skončil úplně. Prostory ve Sportovním domě, které se využívaly pro trénink dětí, byly komerčně pronajaty. Tím se oddíl připravil o možnost si vychovávat své nástupce.

K určitému oživení došlo v roce 2013, kdy se rozhodl svoji činnost ukončit oddíl stolního tenisu Větrník Chomutov. Několik hráčů toto oddílu se rozhodlo přestoupit do našeho oddílu, ale zlepšení situace oddílu bylo jen dočasné, protože podstatná část členů byla důchodového věku nebo těsně před důchodem.

Kritická situace nastala v létě roku 2017, kdy se dva hráči rozhodli odejít do jiného oddílu a předseda oddílu Jarda Frank náhle zemřel. V klubu v tu chvíli zůstali jen čtyři hráči. Jak dál? Buď se oddíl rozpustí nebo se pokusíme sehnat narychlo nové hráče. Zbylí členové si za svého předsedu zvolili Ladislava Starého, který do oddílu přešel teprve před rokem z TJ Baník Březenecká Chomutov, kde několik let vykonával funkci trenéra mládeže, ač sám začátečník. Zároveň jsme přijali rozhodnutí, že se pokusíme oddíl zachránit. Přes prázdniny se podařilo oslovit dva hráče, kteří se dříve stolnímu tenisu věnovali, a za jejich pomoci se podařilo následující sezónu uhrát.

Bylo jasné, že to je dočasné řešení, proto jsme se rozhodli, že se pokusíme oslovovat nové zájemce o stolní tenis, a hlavně se budeme snažit obnovit mládež, přestože jsou k dispozici pro trénink jen 2 stoly.

stolní tenis kluci 2

Během roku se podařilo oslovit několik nových hráčů, do oddílu se také vrátil Josef Kočvara, který dělal několik let předsedu oddílu po panu Hrbkovi, ale pro neshody z oddílu odešel. Do další sezóny 2018/2019 jsme tak mohli vstoupit se 2 družstvy, kdy druhé družstvo startovalo v nejnižší okresní soutěži OP2, kde se začátečníci mohli vyhrát a postupně se zlepšovat. Zároveň se podařilo oslovit několik dětí, takže mohly začít i dětské tréninky. Oddíl tak začal i díky několika přestupům z jiných klubů pomalu růst.

Bylo jasné, že trénovat mládež na dvou stolech je dlouhodobě neudržitelné. Začaly se hledat prostory, kde bychom mohli trénovat. Nápad padl na halu v Údlicích, která se vrátila po přestěhování střední školy z Údlic do Chomutova do majetku obce. Tento krok byl tak trochu návrat ke slavné éře oddílu, neboť náš oddíl v době nejvyšší slávy měl v Údlicích trvale pronajatý malý sál v této hale.

stolní tenis hala

Obec nebyla proti, oddíl i díky dotaci mohl zajistit do Údlic 2 stoly, 4 stoly měla k dispozici obec, které jsme mohli pro tréninky dětí využívat. Rázem tak bylo možné postavit na dětském tréninku 6 stolů. K přestěhování dětských tréninků došlo v únoru 2020, bohužel v době probíhající pandemie coronaviru. Covid bohužel negativně ovlivnil členskou základnu dětí a mládeže, ale naštěstí dospěláků se to nijak zásadně nedotklo.

V sezóně 2021/2022 se pak podařil další důležitý krok, kdy družstvo hrající OP1, skončilo na 2. místě soutěže a díky tomu, že vítězná Kadaň nechtěla postoupit do krajské soutěže, se nám otevřela možnost si opět zahrát kraj, který oddíl hrál naposledy v roce 2008.

V uplynulé sezóně tak hrál oddíl v krajské soutěži KP2, jeden oddíl byl ve vyšší okresní soutěži OP1 a díky vzrůstající členské základně jsme mohli mít dvě družstva OP2 pro začínající hráče. Bohužel krajskou soutěž se nepodařilo udržet, takže do nadcházející sezóny vstupujeme se 2 družstvy OP1 a pokusíme se do kraje opět vrátit.

Prostory v Údlicích jsou pro běžné tréninky dětí skvělé, i když se obávám, že nám budou za chvíli těsné. Bohužel nejsou vhodné pro pořádání turnajů s ohledem na chybějící zázemí. Takže po 3 letech pobytu v Údlicích vyvstala otázka, jestli bychom nemohli větší akce dělat v Údlicích ve velké hale. Bohužel pro stolní tenis jsou klíčové stoly, které jsou pro soutěžní účely poměrně drahé. Naštěstí se nám letos podařilo získat dotaci od Ústeckého kraje, část peněz jsme dodali z vlastních zdrojů a podařilo se zajistit 6 nových stolů. Společně se stávajícími stoly máme v současné době k dispozici celkem 12 stolů, což už je dostatečné množství pro pořádání turnajů, případně soustředění.

Oddíl této možnosti ihned využil. V červnu se pořádal turnaj neregistrovaných hráčů, kterého se zúčastnilo 44 hráčů, nedávno proběhlo oddílové soustředění, na které se dostavilo přes dvacet sportovců včetně hráčů jiných oddílů.
Oddíl má své nejnáročnější období snad zdárně za sebou, takže jsme se jako určitou oslavu překonání krize rozhodli uspořádat turnaj registrovaných hráčů, který dostal název Reping 2023, jako odkaz na to, že oddíl dále žije.

stolní tenis klub

Další turnaj neregistrovaných by měl proběhnout 28. září 2023. Přestože stolní tenis je vnímán často jako rekreační sport, je to jeden z nejtěžších sportů. Naučit se hrát správně údery, číst rotace, rozhodovat se během zlomku vteřiny, vyžaduje náročný trénink. Účastníci nedávného soustředění mi dají za pravdu, že stolní tenis je náročný také po fyzické stránce. Týden dvoufázového tréninku byl náročný pro všechny. Na druhou stránku se stolní tenis odmění skvělou zábavou, ale hlavně je to sport na celý život, dá se hrát do vysokého věku. Za zmínku určitě stojí náš nejstarší hráč Josef Kočvara, který příští rok oslaví 80. narozeniny. Před několika lety měl vážné zdravotní problémy, ale i díky tomuto sportu se dokázal vrátit do života, a stále poráží o mnoho let mladší hráče.

stolní tenis nejstarší člen

stolní tenis chlapi

Pokud chceme jako oddíl růst a hrát vyšší soutěže, potřebujeme oslovovat nové hráče především mezi dětmi a mládeží, kteří se nezaleknou počátečních neúspěchů a mají vůli na sobě pracovat. Uplynulé soustředění ukázalo, že je potřeba jej pořádat častěji, neboť především na začátečnících bylo vidět veliké zlepšení, a proto jsme rádi, že můžeme využívat velký sál haly a vedení obce nám vychází vstříc.

Informace o členské základně oddílu:
2016/2017 – 8 členů
2017/2018 – 9 členů
2018/2019 – 22 členů
2019/2020 – 25 členů
2020/2021 – 21 členů
2021/2022 – 27 členů
2022/2023 – 31 členů
2023/2024 – zatím 40 členů

Tréninky pro mládež a děti jsou každé pondělí a pátek od 16:45 - 18:45 v Údlicích. Noví zájemci můžou dorazit nebo předem zavolat na tel. 777279442 – trenér Ladislav Starý.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru