Víkend nabídne další lahůdku ze světa motorsportu. Na autodromu v Mostě se v TCR ukáže i domácí tým
Tým Expres Auto Racing jezdí ve vozech Cupra León Competición. Foto: archiv týmu
Sport

Most – Superbiky přilákaly na mostecké závodiště více než 50 tisíc diváků. Rušno zde bude ale i o prvním srpnovém víkendu, kdy se konají závody série MAXX Formula (Formule 1 od roku 1992, F2, IndyCar, a další formulové vozy s vysokoobjemovými motory) a mezinárodní závody cestovních vozů TCR a GT3.


Právě v kategorii cestovních vozů TCR Eastern Europe se představí i nově vzniklý mostecko-litvínovský tým Expres Auto Racing. Zatímco ostřílený závodník z Mostu Petr Čížek už vyhlíží účast na celosvětovém finále, Litvínovan Vít Smejkal si plní svůj sen. Z amatérských závodů přešel mezi profesionály, kde sbírá s každým dalším závodem cenné zkušenosti, na trénink zatím moc času neměl. „Je to proti amatérským závodům obrovský krok dopředu, jak po technické, tak po jezdecké stránce. Celou dobu musím jet s maximálním nasazením,“ podotýká Vít Smejkal. Přes zimu, kdy už bylo zřejmé, že nový tým vznikne, musel získat řadu osvědčení, která jsou v profesionálním sportu pro registraci povinná.

Smejkal auta na autodromu

Auta tým testoval na mosteckém autodromu. Právem trať považuje za domácí. Foto: archiv týmu 

Původně se Světový pohár World TCR jezdil po celém světě, tento systém ale po konci loňské sezóny zanikl. Smrtící rány mu zasadila jak celosvětová protipandemická opatření, tak i válka na Ukrajině. Od letošního roku proto došlo k zavedení světového turné a světového žebříčku. Vše vyvrcholí finálovým kláním, v němž si to o světový titul rozdá 60 závodníků.

Jezdci mají za sebou první čtyři závodní víkendy. Změřili síly na tratích v Maďarsku, Německu, Rakousku a Slovensku. Petr Čížek si ve světovém žebříčku drží aktuálně 48. příčku z více než tisíce startujících. „Ohromně se mi líbilo v horách v Rakousku, což je nejmodernější trať, kterou jezdí i Formule 1. Když pak sledujete formule v televizi a trať znáte jako závodník, je to úplně jiný pocit,“ podotýká Smejkal.

 

Smejkal jezdci

Petr Čížek se chce probojovat do světového finále. Vít Smejkal ve své první sezóně sbírá zkušenosti. Foto: archiv týmu

Nový tým čekají poslední dva závody. Tento víkend v Mostě, posléze v Brně. „Doufám, že v Mostě zajedu nejlepší výsledek v sezóně, přece jen tuto trať dobře znám,“ přeje si Smejkal, který má ale před těmi nejlepšími závodníky stále respekt. „Když sledujete první desítku, to je fakt něco! Jsou to hodně ostré souboje, Petrovi pořád něco na autě musíme opravovat. Ve druhé desítce už jsme víc džentlmeni, i když i tam občas dojde ke kontaktu,“ směje se mladý Litvínovan.

Tým Expres Auto Racing jezdí se závodními vozy Cupra León Competición. „Pokud se za námi budou chtít fanoušci přijít podívat, budeme moc rádi,“ zve na mostecký autodrom příznivce motorsportu.

Smejkal plakát

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru