Teplice – V Jízdárně teplického zámku je od úterý 1. listopadu do neděle 6. listopadu vystavena replika Svatováclavské koruny. Koruna bude k vidění v rámci výstavy Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků. Na sobotu 5. listopadu připravilo teplické muzeum dokonce komentované prohlídky Svatováclavské koruny.

3110koruna

Koruna svatého Václava je jako česká královská koruna nejstarší a nejvýznamnější součástí českých korunovačních klenotů. Je zasvěcena svatému Václavovi a spolu s korunovačním žezlem a jablkem je uchovávaná v korunní komoře nad svatováclavskou kaplí katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze. Vystavována je jen výjimečně, a to při významných státních událostech.

Korunu nechal zhotovit v roce 1346 ještě za života svého otce Jana následník českého trůnu Karel Lucemburský. Je osazena 96 safíry, rubíny, spinely a smaragdy a 20 perlami.
Repliku koruny zhotovil šperkař Jiří Belda z pozlaceného stříbra, drahé kameny byly nahrazeny vybroušeným sklem, jen perly jsou přírodní, říční. Vlastníkem kopie Svatováclavské koruny je Středočeský kraj, který ji uchovává v galerii v Kutné Hoře.

KOMENTOVANÉ SOBOTNÍ PROHLÍDKY
- s odborným výkladem historika Mgr. Lukáše Gavendy
- každou půlhodinu od 13 do 17 hodin, tj. ve 13:00, 13:30, 14:00, 14:30, 15:00, 15:30, 16:00 a 16:30 hodin. Vstupné 30,- / 20,- Kč.

 
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru