Aktuální upozornění: V Krušných horách a na Karlovarsku jsou již hojně pozorovány zmije!
Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

Ústecký a Karlovarský kraj - Rychlý nástup teplého počasí způsobil, že se v přírodě již probral ze zimního spánku kdejaký živý tvor a mezi nimi i méně oblíbená a leckdy dost obávaná zmije obecná. Povíme si tedy několik faktů o zmijích a jak se zachovat při setkání s nimi.

Zmije obecná (vipera berus) je had z čeledi zmijovitých. Jde o nejrozšířenějšího hada na světě, žije na většině území Evropy a Asie. Zároveň je nejseverněji žijícím hadem vyznačujícím se extrémní odolností vůči chladnému počasí a jediným jedovatým hadem České republiky a řady dalších států v severní části severní polokoule. V ČR je zmije obecná řazena mezi kriticky ohrožené druhy.

Její jed je vysoce účinný na malé hlodavce, ovšem má ho jen velmi malé množství, takže za normálních okolností její uštknutí život člověka neohrozí – riziko představuje pouze pro alergické jedince, malé děti a staré a nemocné lidi. Smrtelná dávka jedu je asi 15 až 20 miligramů, nicméně zmije obecná ho má v průměru okolo 10 miligramů, a navíc při jednom uštknutí neuvolní více než jednu třetinu jedu.

Zástupci druhu, který se dle různých pojetí člení na 2 až 3 poddruhy, mohou nabývat celé řady barevných forem, z nichž některé (např. černá) mohou dokonce postrádat jinak charakteristickou klikatou tmavou čáru na hřbetě. Toliko z wikipedie.

Proto upozorňujeme naše čtenáře, aby byli při procházkách a výletech do přírody velice obezřetní a dávali pozor hlavně na děti a také na své čtyřnohé kamarády. Zmije vás může lehce zaskočit, protože neuslyšíte ani varovné zasyčení...

Doporučení:

  • choďte hlasitě – dupejte (zmije totiž neslyší, ale cítí vibrace a odplazí se pryč)
  • kontrolujte vždy, kam šlapete a kam odkládáte své věci – batohy, bundy, atd..
  • Při uštknutí hadem je nutné postiženou končetinu znehybnit a člověka zklidnit. Nejdůležitější je rychlý převoz do nemocnice. Nedoporučuje se postiženou končetinu zaškrcovat, protože se tak jen dál postižené místo traumatizuje a šíření jedu to stejně nezabrání.

Mějme na paměti, že had sám od sebe nezaútočí, pokud se necítí ohrožen. Spíše uštkne zvědavého psa, který volně pobíhá, nebo člověka, pokud na něj šlápne nebo ho chce vzít do ruky. Chovejme se tedy v přírodě obezřetně a s úctou – jsme tam na návštěvě.

(jan)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru