Chomutov - Zveme vás na druhou výstavu obrazů fotografa Jaroslava Nosky, která se uskuteční v nově zrekonstruovaných prostorách bývalé školy v Droužkovicích, Rudé armády 23.

Výtěžek z této akce poputuje na podporu Konta Matýsek formou prodeje obrazů, fotografií na plátně a pohledů, a příspěvků. Dále bude mít výstava za účel prezentaci závažné, genetické, neléčitelné nemoci svalové dystrofie, kterou Matýsek trpí, a osvětu široké veřejnosti. Hlavním sponzorem akce je chomutovský REMAX 4you.


Termín výstavy: 14.5 – 14.6.2014

Po - So 13:00 - 19:00 hodin


Matýskův příběh

Matýskovu diagnózu se rodiče dozvěděli velmi brzy po jeho narození, když mu byly zcela náhodou zjištěny vysoké svalové enzymy. Potvrzení diagnózy svalové dystrofie Duchenne se dozvěděli telefonicky, tedy ne zcela vhodným způsobem. Po počátečním šoku, se rodina rozhodla, že se nevzdá, a bude bojovat o naději na Matýskovu budoucnost. DMD je progresivní neléčitelné onemocnění, které postihuje výlučně chlapce, přičemž dívky bývají přenašečkami. Vyskytuje se u jednoho ze tří tisíc narozených chlapců.

Co je to svalová dystrofie?

Svalová dystrofie je široký termín pro označení genetických onemocnění, která zasahují svalstvo. Svalová dystrofie Duchenne - DMD je vrozené onemocnění, způsobené mutací genu kódujícího protein dystrofin. DMD je smrtelné, dosud neléčitelné onemocnění, které postihuje výlučně chlapce. Je pro něj charakteristická progredující svalová ochablost. První příznaky nemoci se projevují již ve věku tří let. Pro raný školní věk je typická kolébavá chůze. Mezi 7. až 12. rokem ztrácejí schopnost chůze, a mezi 13. až 19. rokem jsou zasaženy svaly dýchací a srdeční. Až jedna třetina chlapců se potýká s mentální retardací a opožděným vývojem.V ČR péče o děti případně i dospělé nemocné DMD značně zaostává, o čemž svědčí fakt, že v ČR chlapci žijí průměrně o deset let kratší život než ve vyspělém světě.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru