V sobotu v noci se v Chomutově mimořádně otevře pro veřejnost Hvězdářská věž
Hvězdářská věž v Chomutově
Co se chystá

Chomutov - V sobotu 10. června bude v Chomutově probíhat XIII. ročník Muzejní noci, kdy muzea a galerie nabízejí návštěvníkům noční prohlídky svých expozic a výstav a také řadu doprovodných programů. V rámci této akce bude možné též vystoupat v noci na Hvězdářskou věž a pozorovat odtud oblohu.

Akci pořádá Česká astronomická společnost, která letos slaví sté výročí od svého založení. Program začne ve 22:30 hodin v přednáškovém sále muzea (vlevo od Hvězdářské věže) přednáškou a prezentací z astronomie. Následně bude akce pokračovat nočním výstupem na Hvězdářskou věž.

V případě příznivého počasí na věži proběhne krátká přednáška na téma Orientace na hvězdné obloze. Do 22:01 hodin bude probíhat tzv. nautický soumrak. Po něm by začal astronomický soumrak, ale vzhledem k datu (pouhých jedenáct dní před letním slunovratem) tento soumrak nezačne. Pozorování bude také komplikovat svým svitem Měsíc, který bude pouhých dvaatřicet hodin po svém úplňku. Přesto se nenechte odradit a přijďte se podívat na významná souhvězdí, Severku a největší planetu Sluneční soustavy – Jupiter a jeho čtyři největší měsíce.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru