Mraky, přeháňky i bouřky. Sluneční jízdě je konec, nastupuje Heinrich
Ilustrační foto
Chomutov

Chomutov – Máme za sebou zatím nejslunečnější epizodu letošního roku. Přimhouříme-li trochu oči, tak jsme si modré oblohy užívali od 25. května do 4. června, takže 11. dnů. A k tomu i příjemných teplot přejících turistice (v případě otužilců i koupání a opalování), díky spíše severnímu proudění (nebojte, spalující „africká“ tlaková výše se v létě určitě objeví...).

S novým týdnem ale přišla změna. Oblohu v celých severozápadních Čechách (i všude jinde v České republice) obsadila frontální oblačnost spojená s Heinrichem, mělkou, avšak aktivní a cílevědomou tlakovou níží se středem jižně od našich hranic. Mnohde se (konečně) ukázaly dešťové kapky, jako třeba ve středočeské obci Hudlice, kde mezi 14:00 až 21:00 spadlo 12 mm srážek (tj. napršelo 12 litrů vody na metr čtvereční). Severozápadní Čechy mohly těm středním pouze závidět, protože za odpoledne a večer (do 21:00) nenapršelo více jak 1,5 litru vody na metr čtvereční (na pomezí Ústeckého a Středočeského kraje).

Brzy se dozvíme, z jakých míst Heinrich udělá srážkové plebsáky a z jakých naopak srážkovou šlechtu. Kde naprší nejméně, kde naopak nejvíce? Počítače (numerické modely) jsou stále ještě moc stupidní na to, aby to s přesnou přesností věděly předem. Tož předpověď na nejméně vzdálenou přítomnost vypadá následovně:

6. června: Plus minus do 14:00 až 15:00 oblačno až zataženo, potom snad až polojasno. V první polovině dne, zvláště v nočních a ranních hodinách, s deštěm. Ve druhé polovině dne nepřekvapí přeháňky, teoreticky i bouřky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C, ojediněle až 20 °C (nic moc, co).

7. června: Odpoledne možná i polojasno, ale jedno je jisté: mraků bude až až. Srážek moc nebude a ty, co se objeví, budou lokálního rázu (přeháňka, případně slabá bouřka). Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C, sporadicky až 25 °C, nejnižší ranní teploty kolem 15 až 11 °C.

8. června: Pravděpodobně polojasno až oblačno a pravděpodobně bez přeháněk a bouřek, ačkoli východně od našeho kraje to bude „bublat“, čili se k nám něco zatoulat může... Nejvyšší odpolední teploty okolo 21 až 25 °C, nejnižší ranní teploty kolem 15 až 11 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru