Jižní fasáda zámku získala ocenění, u západní se postaví lešení
ZÁMEK KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ. FOTO: ŠTĚPÁN MALAST
Chomutov

Klášterec nad Ohří – V tomto týdnu převzal místostarosta David Kodytek ocenění v soutěži Památka roku, a to v Praze na Žofíně.

Ceremoniál se konal při příležitosti sněmu Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Vyhlášeni zde byli krajští vítězové v soutěži Památka roku. Město Klášterec nad Ohří zvítězilo v Ústeckém kraji s obnovou jižní fasády zámku. Cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy movitých i nemovitých věcí, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty. 

Za fasádu loni město zaplatilo cca 1,2 milionu korun. „V předchozím roce jsme uspěli se žádostí o dotaci u Ministerstva kultury, letos jsme zažádali o dotaci u Ústeckého kraje," vysvětluje vedoucí odboru komunikace a cestovního ruchu Adéla Václavíková.  Město bude tento rok s obnovou pokračovat na západní straně. „Takto fasádu postupně opravíme v celém zámku," doplňuje Václavíková.

K obnově fasády přistoupilo město po 13 letech. Když v roce 2010 získala nejprve severní fasáda současný tmavý odstín, Klášterečtí si na změnu těžce zvykali. „Takovouto barevnost nám nařídili odborníci národního památkového ústavu. Provedli průzkum, při kterém zjistili, že fasáda měla v roce 1860 právě tmavě červenou barvu,“ vysvětloval tehdy důvod zásadní proměny vzhledu zámku jeho ředitel Petr Hybner. Lidé byli zvyklí na jemně růžovou s bílými římsami u oken. 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru