V galerii Kryt svá díla představí výtvarník, který chránil Václava Havla
Ilustrační foto, zdroj: FB galerie Kryt
Chomutov

Klášterec nad Ohří - V galerii Kryt se v červenci představí František Kollman. Jeho výstavu hudebně uvede houslista Jaroslav Svěcený a k posluchačům promluví malíř, grafik a pedagog Václav Benedikt.

František Kollman se ve své tvorbě zaměřuje především na vyjádření pohybu. Absolvoval Výtvarnou školu Václava Hollara a nakonec soukromě studoval u akademického malíře Zdeňka Buriana. František je uznávaným malířem, uměleckým brusičem skla, ilustrátorem a grafikem. Úspěšně vystavuje v České republice i zahraničí a jeho díla najdeme ve Francii, Španělsku, Německu, Rakousku a Japonsku.

Narodil se v roce 1947 v Praze, jeho matka byla italská šlechtična a otec syn německého malíře. A byl to právě otec, který se jako jediný nevěnoval malířství a přivedl ho k bojovým uměním.

Vystřídal nespočet zaměstnání, opravoval barokní kostely či vyučoval bojová umění. Jako vyhazovač se v Redutě seznámil s předními osobnostmi českého disentu a budoucími představiteli revoluce. V roce 1989 se stal šéfem ochranky Václava Havla. „Vašek Havel tenkrát prostě potřeboval, abych zařídil ochranu. Neváhal jsem. Znali jsme se už od jednasedmdesátého z Reduty, byli jsme ochotni za něj i položit život,“ vzpomíná František Kollman a dodává: „Havla jsem miloval, pořád ho mám rád a jsem hrdý, že jsem ho mohl chránit.“

Vernisáž výstavy se koná v pátek 8. července v 17 hodin v galerii Kryt.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru