Zelené plíce královské Kadaně jsou bohatší o další třicet lip srdčitých
Nové stromořadí se nachází podél spojovacího pěšího chodníku mezi Golovinovo a Zahradní ulicí v těsné blízkosti sportovního a relaxačního prostoru s parčíkem. Na jeho výsadbu získala Kadaň 150 000 korun od Nadace ČEZ v rámci grantu Stromy. Foto zdroj: ČEZ/Ota Schnepp
Chomutov

Kadaň – Další zelený zářez v rámci výsadby nových stromů má na svém kontě kadaňská radnice. Díky grantu Stromy Nadace ČEZ (150 000 Kč) a městské pokladně (100 000 Kč) tak nyní nově zakořeňuje 30 lip srdčitých na sídlišti C, konkrétně mezi Golovinovo a Zahradní ulicí.

Nové stromořadí vzniklo podél spojovacího pěšího chodníku v těsné blízkosti sportovního a relaxačního prostoru s parčíkem, v němž mohou svůj volný čas trávit obyvatelé sídliště všech věkových kategorií. Vzhledem k tomu, že oproti lípám se nachází dlouhý dvanáctivchodový panelový dům, poskytnou v budoucnu koruny stromů i stín jeho obyvatelům a sníží prašnost v okolí.

„V průběhu let již v zelené relaxační části sídliště s dětským hřištěm a sportovištěm některé starší a méně odolné vytrvalé dřeviny odumřely. Řadu z nich bylo nutné postupně z důvodu bezpečnosti odstranit. V uvolněném prostoru vznikl spojovací pěší chodníček, který byl nyní z jedné strany osázen třiceti lípami. Jsou náhradou nejen za již odstraněné dřeviny, ale nahradí i další, které ještě odumírají a budeme je nuceni nechat časem pokácet,“ říká Jiří Kulhánek, starosta Kadaně. Jak ještě dodal, jedná se už o X-tou novou výsadbu ve městě ve spolupráci s Nadací ČEZ. „Grant Stromy je výborná věc. Díky němu se každým rokem zvětšují nebo alespoň obnovují zelené plíce našeho města.“

1205lipy2

O grant Stromy je mezi městy a obcemi stále zájem. Příkladem může být právě Kadaň. „Je zářným příkladem toho, že lze o grant žádat opakovaně, a to prakticky každý rok. Ovšem jen jednou, a to buď v rámci jarní nebo podzimní výsadby. Kadaň této možnosti využívá již několik let v řadě za sebou,“ potvrzuje starostova slova Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

V současné době podle ní mohou zvažovat podáním žádosti ti, co se chystají na podzimní výsadbu nové zeleně. „Příjem žádostí bude spuštěn 1. června a ukončen 29. července. Příjemcem nadačního příspěvku o maximální výši 150 000 korun mohou být právnické osoby se sídlem v České republice, které splňují kritéria daná Podmínkami grantového řízení Stromy.“

Grant Stromy je od svého vzniku v roce 2011 zaměřen na zlepšení životního prostředí pomocí podpory výsadby stromů, a to především v urbanizovaném prostředí nebo jeho těsné blízkosti, která povede ke kultivaci a zmírnění projevů změny klimatu na lokální úrovni. Jedná se zejména o výsadbu či obnovu dřevin u veřejných budov, ve veřejně přístupných zahradách a parcích, podél vodotečí a návesních nádrží a v dalších přírodně či kulturně hodnotných lokalitách.

Mimo jiné jde o obnovu stávajících nebo vznik nových alejí, stromořadí, remízků, sadů, zelených bariér proti větru a prachu a podobně. Důležitou podmínkou grantu je, že se v dané lokalitě musí jednat o historicky původní druhy a odrůdy, včetně těch geneticky (pestrolistost) a tvarově (kulovité, sloupovité, pyramidální) se odlišujících.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru