Nejrušnější silnicí v Ústeckém kraji je dálnice D8, ukázalo sčítání dopravy
Ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj - Ředitelství silnic a dálnic ČR zajišťuje v pravidelných pětiletých intervalech celostátní sčítání dopravy (CSD), a to nejen na dálnicích a silnicích I. třídy v jeho správě, ale rovněž i na silnicích II. třídy a vybraných silnicích III. třídy a místních komunikacích některých statutárních měst.

Zveřejněné výsledky ukazují, že doprava oproti minulému CSD, které bylo prováděno v roce 2016, opět významně narostla. Průběh sčítání i způsob jeho vyhodnocování přitom výrazně ovlivnila pandemie koronaviru.

V Ústeckém kraji patří mezi nejzatíženější dálnice D8 v daném úseku a silnici I/62 v Ústí nad Labem. V přehledu níže jsou uvedeny celkové počty motorových vozidel za 1 den v nejvíce zatíženější úsecích dálnic, silnic I. a II. třídy. Těžká motorová vozidla (nákladní + autobusy) jsou uvedena samostatně.

Všechna motorová vozidla celkem

• 34 402 D8, úsek Nová Ves (I/16) – Roudnice n. L. (II/240)
• 31 712 I/62 Ústí n. L., ul. Přístavní mezi ul. Předmostí a Mariánský most
• 24 942 II/613 Ústí n. L., ul. Střelecká mezi ul. U Trati a Pražská (I/30)

Těžká motorová vozidla celkem

• 11 069 D8, úsek Nová Ves (I/16) – Roudnice n. L. (II/240)
• 4 823 I/62 Ústí n. L., ul. Přístavní mezi ul. Předmostí a Mariánský most
• 3 320 II/613 Ústí n. L., ul. Žižkova mezi ul. Střelecká a Tyršova (II/253)

CSD 2020 bylo zajišťováno, stejně jako při minulém sčítání, vybraným dodavatelem, jímž bylo tentokrát sdružení firem CDVAMP (Centrum dopravního výzkumu, v. v. i., ManpowerGroup s.r.o. a VARS BRNO, a.s.) pod vedením Centra dopravního výzkumu v. v. i.

Sčítání bylo provedeno stejně jako v případě CSD 2016 pro celkem 13 kategorií vozidel včetně cyklistů za využití automatického i ručního způsobu sčítání. V úsecích sčítaných ručním způsobem pak sčítání proběhlo ve 4–6 opakováních na každém úseku za účasti jednoho až šesti brigádníků v závislosti na dopravním zatížení úseků. Vlastní sčítání pak probíhalo za pomoci mobilní aplikace s možností on-line přenosu dat do centrálního datového skladu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru