Prvomájový víkend uroní několik slz, k tomu trochu zchladí vzduch
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Úvodní část skladby pana Máchy by se letos dala upravit následujícím způsobem: Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas, na nebi však mraků spousta zas. Podobně jako před rokem, i letos budou první květnové dny trpět deficitem slunečního svitu. Vlastně ještě více. Navíc dorazí ochlazení, nikterak extrémní, přesto nepřehlédnutelné. Čekání na další teplou a sluncem nabitou vlnu se tím pádem prodlužuje.

Všichni lžou, to říkával už Gregory House. Někteří konstantně a někdy až do očí bijícně, jako politici, někteří jen čas od času a neúmyslně, jako meteorologové. Před pár dny tu byla zmínka, že v dalších dnech už rána tak chladná nebudou. Byla. Tak moc, že padaly rekordy. Mrazivé rekordy. V Žatci ve středu prožili nejchladnější 28. duben za celou dobu meteorologických měření a pozorování, to znamená od roku 1946. Rtuť teploměru klesla až k -2,5 °C, čímž byl překonán dosavadní rekord z roku 1982, jehož hodnota činí -2,0 °C. Avšak takoví Mostečáci mohou nesouhlasit – přímo v Mostě během středečního rána rtuť teploměru neklesla pod 5 °C. Mohly za to mraky, které na několik hodin pokryly celou oblohu.

Ani 1. květnu nejsou mrazy úplně cizí. Jeden z nejchladnějších zaznamenaných 1. květnů se datuje na rok 1962: Žatec -1,1 °C, Ústí nad Labem -1,4 °C, Děčín -1,6 °C, Doksany a Teplice -1,9 °C, Nová Ves v Horách -3,0 °C, Varnsdorf -3,4 °C, Milešovka -4,3 °C, Doksy -4,4 °C atd. To už je však dávná minulost.

30. dubna: Úklidovky, kterých je u nás dost, se budou činit – pátek odstartuje vymetenou oblohou. Čili ideální podmínky např. pro pořízení fotek vycházejícího slunce (slunce aktuálně vstává v cca 5:45, nebýt letního času, tak už v cca 4:45). Protože ale nepořádek disponuje neuvěřitelnou schopností regenerace, postupně se zatáhne a už neroztáhne. Navzdory tomu nespadne ani kapka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 17 °C.

1. května: Od půlnoci do půlnoci velká oblačnost, takže na ranní i večerní zlatou hodinu mohou nejen fotografové zapomenout. Pršet na 95 % nebude, o zbývajících 5 % nemá cenu přemýšlet. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 15 °C, nejnižší ranní teploty kolem 9 až 6 °C.

2. května: Repete. Neboli ještě jednou. Přesně tak bude vypadat neděle – oblačno až zataženo, tentokrát na 95 % s deštěm, a to nejspíše v nočních, ranních a dopoledních hodinách. Možná však i po obědě. Poslední den týdne zkrátka uroní nejednu slzu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 10 °C, nejnižší ranní teploty kolem 9 až 6 °C.

3. května: V noci a k ránu přechodně jasno až skoro jasno, potom povětšinou polojasno až oblačno beze srážek a nakonec ubývání oblačnosti až na jasno. Maxima okolo 11 až 14 °C, minima kolem 4 až 1 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru