Rodák z Chomutova Tomáš Cihlář získal mimořádnou cenu. Podílel se na vývoji remdesiviru
Tomáš Cihlář. Foto zdroj: Akademie věd ČR
Chomutov

Chomutov - Rodák z Chomutova Tomáš Cihlář se může od pondělí 28. září pyšnit skvělým úspěchem. Získal totiž mimořádnou cenu Neuron za významný podíl na vývoji látek proti virovým onemocněním včetně remdesiviru. Informuje o tom Akademie věd ČR na svém webu.

Slavnostní večer proběhl v Den české státnosti v pondělí 28. září ve Státní opeře v Praze. Ocenění pro laureáta Tomáše Cihláře převzal z rukou herce Ivana Trojana tomášův bratr Radek Cihlář.

„Naše práce je týmová, takže je to především významné ocenění nejen mého úsilí, ale i dlouholeté práce všech mých kolegů v Gileadu, kteří přispěli k vývoji remdesiviru a mnoha dalších antivirových preparátů. Já osobně cenu také vnímám jako uznání podpory a trpělivosti mé rodiny, bez nichž bych tuto práci nemohl dělat,“ vyjádřil se ve videopříspěvku oceněný Tomáš Cihlář, který se osobně slavnostního večera nemohl zúčastnit. Jeho reakci zveřejnila na webu Akademie věd.

Tomáš Cihlář původem z Chomutova působí v současné době v americké firmě Gilead. Svou kariéru zahájil v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Součástí ocenění, které získal, je také finanční odměna 1,5 milionu korun. Jak s ní hodlá naložit? Částku chce chemik částečně vrátit zpět vědě a výzkumu, a to prostřednictvím Neuronu. Peníze by měly podpořit nadějné mladé vědce a vědkyně, zejména v oblasti boje proti infekčním onemocněním.

Remdesivir je experimentální antivirotikum, které účinkuje jako analog adenosinu. Vyvinula jej americká společnost Gilead Sciences k léčbě infekcí způsobených viry Ebola a Marburg, ukázalo se však být účinné i proti jiným RNA virům včetně koronavirů. Látka se nyní podává v některých případech pacientům s covidem-19.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru