Další padesátka lidí chtěla zbrojní průkaz. V Ústeckém kraji je 57 402 registrovaných zbraní
Zkoušky žadatelů o zbrojní průkaz. Foto: Policie ČR
Chomutov

Ústecký kraj – Zkoušky odborné způsobilosti potřebné k získání zbrojního průkazu skládalo v minulém týdnu pět desítek uchazečů z Ústeckého kraje.

Žadatelé o vydání zbrojního průkazu absolvovali v předešlém týdnu zkoušky odborné způsobilosti, jejichž průběh zajišťují policisté odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

V současné době je v Ústeckém kraji 20 863 držitelů zbrojních průkazů. Od roku 2016 se jejich počty významněji nemění. Nejvíce je zastoupena skupina držitelů, kteří mají zbrojní průkaz k ochraně zdraví, života nebo majetku. Těch je 18 260. Jeden držitel ale může mít zbrojní průkaz více skupiny. Například k loveckým účelům je vydáno 6 216 průkazů, ke sportovním 10 357 a k výkonu zaměstnání 5 163. Ke sběratelským účelům je vydáno k prvnímu pololetí letošního roku 5 431 průkazů.

V kraji je 57 402 registrovaných zbraní. Jejich počet narůstá. V roce 2016 to bylo 52 170 zbraní, v roce 2018 už 55 153 zbraní.

Kdo může zbrojní průkaz získat?

Žadatel musí v první řadě dovršit požadovaný věk (18 nebo 21 let podle účelu užívání zbraně) a následně se přihlásit a poté vykonat zkoušku z odborné způsobilosti, která se skládá ze dvou částí. První je teoretická část, která obsahuje test ze znalosti zákona o zbraních číslo 119/2002 Sb., druhá část je praktická, která se skládá z bezpečné manipulace se zbraní, částečného rozebrání zbraně nezbytné k vyčištění zbraně a odstranění případné závady vzniklé při střelbě a ze samotné střelby na terč. (Další informace ke zkouškám odborné způsobilosti)

Pokud uchazeč zkoušku úspěšně absolvuje, je mu zkušebním komisařem vystaven doklad o odborné způsobilosti držet nebo nosit zbraň a střelivo. Tento doklad předloží společně s potvrzením lékaře o zdravotní způsobilosti k držení střelné zbraně na pracoviště odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál. K vydání zbrojního průkazu dále policie prověřuje, zda je žadatel bezúhonný (nemá záznam v rejstříku trestů) a spolehlivý (v posledních třech letech se nedopustil dvou přestupků, které jsou v zákoně přímo vyjmenovány - nejedná se např. o přestupky na úseku dopravy). Pokud žadatel všechny tyto podmínky splní, je mu zbrojní průkaz vydán. (Více informací k vydání zbrojního průkazu)

O náročnosti zkoušky svědčí i úspěšnost žadatelů, která se pohybuje zpravidla mezi 60 a 70 %. Méně úspěšní bývají žadatelé v teoretické části, kterou nesplní kolem 30 % uchazečů, při praktické části to bývá cca 5 až 15 %.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru