Cesta k dohodě: Mediátorka v Chomutově pomohla už desítkám lidí, kteří spolu měli spory
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutov - Mimosoudní řešení sporů, mediace, si i v Chomutově hledá své místo na slunci. Nová služba, která pomáhá dosáhnout lidem oboustranně výhodné dohody, je mezi obyvateli stále vyhledávanější. Mediace Chomutov od ledna pomohla i díky Okresním soudu, který setkání s mediátorem může nařídit, dosáhnout dohody desítkám klientů.

Jednání bývají sice náročná, ale výhodou je, že si mediace klienti plánují podle svých časových možností a dohody je možné dosáhnout v řádu týdnů, nikoliv měsíců či let, jako se čeká na rozhodnutí soudu. JUDr. Anna Beková, zapsaná mediátorka, k rozvoji této služby říká: "Lidé pomalu objevují nové možnosti, jak své záležitosti a spory řešit. Při mediaci se shodují na tom, že jim neformální prostředí a přátelská atmosféra vyhovují mnohem více než neosobní a přísně formální jednání u soudu. Na všechno máme také při jednání více času a můžeme se tak dostat až k samému jádru problému."

V praxi nejčastěji řeší s klienty rozpady partnerských vztahů, péči o děti a fungování rodin po rozchodu rodičů. Nejzajímavějším a nejemotivnějším případem byla pro mediátorku však spolupráce s pěstounkou a biologickou matkou holčičky, kterou má pěstounka dlouhodobě v péči. Obě ženy dokázaly najít společnou řeč a shodly se na postupech, jak holčičku co nejlépe rozvíjet, aby z ní vyrostla navzdory situaci spokojená mladá slečna. Možnosti využití mediace jsou však mnohem širší. V současné době se o nabídku mediace pro své členy zajímá i Okresní hospodářská komora, která sdružuje podnikatele našeho regionu. Projekt mediace zaujal i radní Ústeckého kraje, kteří jej podpořili v rámci programu pro podporu začínajících podnikatelů.

"Na mediaci se mi líbí, že přicházím vždy k čistému stolu, o klientech nemám záměrně dopředu žádné informace. Vyhnu se tak vlastním domněnkám, předsudkům a přemýšlení o ideálním řešení, které by se líbilo mně," Dodává Anna Beková. Prosazování vlastního názoru mediátor totiž zásadně nesmí dopustit. Jeho úkolem je usnadňovat komunikaci a pomáhat porozumění mezi oběma stranami sporu, nikoliv rozhodovat a navrhovat řešení.

Pro mediátorku je snazší jednat s klienty, kteří přicházejí dobrovolně, než s těmi, kterým setkání nařídil soud. Je to dáno i odlišnou motivací účastníků a tím, že při soudním sporu již konflikt často vyvrcholil natolik, že cesta zpět bývá velmi složitá. "Pokud bych mohla čtenářům něco doporučit, tak aby k soudu ohledně rozvodu šli již s dohodou. Ušetří tak sobě, ale hlavně svým dětem, spoustu napětí, nejistoty a strachu z budoucnosti. Budou mít své soukromé záležitosti pod kontrolou a při hledání řešení mohou zohlednit všechny skutečnosti, které jsou pro ně důležité.

Pokud vás mediace zaujala, navštivte stránky www.mediace-chomutov.cz, nebo kontaktujte přímo mediátorku na telefonu 737841121.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru