Jakým směrem by se mělo ubírat lázeňství v Klášterci? V úvahu přicházejí čtyři varianty
Zdroj: město Klášterec nad Ohří
Chomutov

Klášterec nad Ohří - Jakým směrem byl se mělo ubírat lázeňství v Klášterci nad Ohří? O tom musím brzy rozhodnout klášterecká radnice. Město vypracovalo Analýzu rozvoje lázeňství, která byla předložena radním a v příštím týdnu bude na programu zasedání zastupitelstva. Seznámit se s ní může i široká veřejnost.

V Klášterci nad Ohří jsou tři oblíbené minerální prameny, oficiálně má město uznaný přírodní léčivý zdroj s povolením k jeho užívání. Aby ale město o povolení nepřišlo, musí podle Ministerstva zdravotnictví České republiky 1. července 2019 zahájit provoz lázeňské léčebně rehabilitační péče. Co to obnáší? Například 24hodinový provoz s přítomností zdravotnického personálu, což přestavuje navýšení nákladů. Je nutné též zvýšit ubytovací kapacity, které jsou v tuto chvíli nedostačující.

Podle strategického plánu města je rozvoj lázeňství prioritou, proto radnice vypracovala Analýzu rozvoje lázeňství v Klášterci nad Ohří. Ta byla předložena radním a v příštím týdnu bude na programu zasedání zastupitelstva. Analýza si klade za cíl seznámit zastupitele i širokou veřejnost se současným stavem lázeňství ve městě a nastiňuje varianty dalšího rozvoje.

Navržené varianty rozvoje lázeňství v Klášterci nad Ohří

Varianta 1 - Prodej areálu soukromému investorovi

Většina lázeňských areálů v ČR patří soukromým investorům. Existují sice výjimky, ale model soukromého vlastnictví je pro rozvoj areálů velice výhodný. Soukromý investor má tržní motivaci uspět a obecně lze říci, že jsou soukromé společnosti lepší hospodáři, než městské společnosti, a to i díky vyšší flexibilitě a rychlosti rozhodovacích procesů. Na druhou stranu hledání investora je běh na dlouhou trať. Lázně Evženie potřebují další rozvoj pro vybudování dobré pozice v rámci trhu, který je v severozápadních Čechách velice dobře rozvinut – to s sebou nese zvýšené náklady. Pro město by tato varianta nepochybně přinesla peníze z prodeje a zbavení se finanční zátěže v podobě investic do údržby areálu.

Varianta 2 – Vstup města do obchodního partnerství se soukromým subjektem

Dalším modelem fungování lázeňských míst v ČR je provozování lázní ve společném podniku se soukromým subjektem. V podmínkách Klášterce nad Ohří to znamená faktický vstup/odkup podílu ve společnosti ARC-MED s.r.o. nebo hledání jiného vhodného partnera. Dle různých modelů spolupráce se budou měnit také náklady města na další rozvoj – případný odkup části společnosti nebo naopak společná investice při různých poměrech majetkového zastoupení a další varianty.

Varianta 3 – Provozování lázní skrze městskou společnost se 100% podílem

Jedna z variant je také návrat k modelu 100% provozování skrze městskou společnost. Jako logické by pak bylo obnovení provozuschopnosti společnosti Lázně Evženie a.s., která by po získání všech povolení mohla lázně provozovat. Problémem je, že společnost nemá know-how a potřebovala by tak garanta provozu, který by jí pomohl získat veškerá povolení. Tato varianta je také časově náročná a není zde garance možnosti obnovení řízení s Ministerstvem zdravotnictví ČR, které by zrušilo probíhající řízení. I díky negativním zkušenostem s města s řízením skrze 100% vlastní společnost je tato varianta velice riziková.

Varianta 4 - Ponechání současného stavu

Jako možnou variantu je potřeba uvést i ponechání současného stavu. Ačkoliv je plně v rozporu se SPRM a znamenala by tak faktické ukončení pokusů o uznání města jako lázeňského místa. Při zanechání současného stavu a provozování lázní Evženie společností ARC-MED s.r.o. dojde k faktickému nenaplnění lhůt Ministerstva zdravotnictví ČR. Tím dojde k pozastavení povolení k využívání minerálních zdrojů a areál lázní nebude schopen provozovat jakékoliv prvky lázeňství, kde jsou využívány minerální prameny. Postoj společnosti ARC-MED s.r.o. nelze odhadnout, nicméně lze očekávat, že společnost nebude ekonomicky schopna nést plné zatížení, které si vyžaduje poskytování LLRP a tudíž zůstane u současného modelu provozu rehabilitací a wellness.

Celou rozsáhlou Analýzu rozvoje lázeňství v Klášterci nad Ohří si můžete prohlédnout ZDE.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru