Seriál natáčený na Jezeří i v dolech získal Českého lva
Václav Neužil v roli policisty Filipa Marvana. Foto: Česká televize
Chomutov

Ústecký kraj – Seriál České televize Svět pod hlavou získal v sobotu Českého lva od České televizní a filmové akademie v kategorii Nejlepší dramatický televizní seriál.

Vítězové filmových i televizních cen byli vyhlášeni během ceremoniálu 25. ročníku cen Český lev, který proběhl v sobotu 10. března 2018 v pražském Rudolfinu. Desetidílný seriál Svět pod hlavou vznikl v koprodukci České televize, Bionautu a TV JOJ a na obrazovkách České televize se objevil vloni v lednu.

O čem seriá, vypráví? Policista Filip Marvan musí v současné době ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici, ovšem v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? A je cesta zpátky? Proč se propadl v čase do období těsně před svým narozením? Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů z prostředí severních Čech 80. let.

Seriál se natáčel v lokacích v celém severočeském a středočeském regionu. „Spolu s kostýmní výtvarnicí Andreou Královou a architektem Janem Vlasákem jsme se snažili vytvořit historicky dotažené, autentické prostředí vzor 1982,“ říká režisér Marek Najbrt a dramaturg Tomáš Feřtek k autenticitě reálií doplňuje: „Policejní stanici jsme postavili v budově opuštěné vojenské nemocnice v Hředlích nedaleko Zdic, klub Krystal/Crystal stojí na kladenském sídlišti Sítná, normalizační kulturák v Liberci. Psychiatrickou léčebnu si zahrál zámek Jezeří. Ale povrchové doly od obzoru k obzoru, ty jsou poctivé severočeské.“

Režie: Marek Najbrt, Radim Špaček // scénář: Ondřej Štindl, Robert Geisler, Benjamin Tuček // producent: Vratislav Šlajer // kreativní producent ČT: Michal Reitler // výkonný producent ČT: Matěj Stehlík // výkonný producent Bionaut: Tadeáš Trojánek // dramaturgie: Tomáš Feřtek // castingová režisérka: Kateřina Oujezdská // kamera: Martin Štěpánek // architekt: Jan Vlasák // výtvarník kostýmů: Andrea Králová // umělecký maskér: Eva Ungrová // střih: Michal Hýka, Petr Mrkous, Anna Ryndová, Pavel Hrdlička // zvuk: Jiří Melcher // hudba: Hynek Schneider // hrají: Václav Neužil, Ivan Trojan, Judit Bárdos, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Kryštof Hádek, Michal Dalecký, Jan Cina, Marie Doležalová, Marek Daniel, David Máj, Marek Adamczyk, Igor Chmela, Alžběta Stanková, Jiří Šimek, Marek Pospíchal, Richard Němec, Tomáš Bambušek, Jitka Schneiderová, Ljuba Krbová, Jan Španbauer, Roman Zach, Roman Mrázik, Jana Plodková, Ladislav Hampl, Jiří Černý, Jano Sedal, Ondřej Malý, Jan Plouhar, Aneta Krejčíková, Robert Mikluš a další // Podle původního seriálu Life on Mars vyrobeného pro BBC společností Kudos Films and Television. // V koprodukci Bionautu, České televize a TV JOJ. // Výroba seriálu byla podpořena Českou republikou prostřednictvím Fondu kinematografie z programu filmových pobídek.

PŘEHLED ZÍSKANÝCH ČESKÝCH LVŮ

  • Bába z ledu – 6 Českých lvů
  • Po strništi bos – 3 Čeští lvi
  • Milada – 2 Čeští lvi
  • Červená – 1 Český lev
  • Křižáček – 1 Český lev
  • Lajka – 1 Český lev
  • Špína – 1 Český lev
  • Česká televize – 2 Čeští lvi
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru