Muž se v prunéřovské elektrárně zřítil a zranil se na hlavě, elektrárenští hasiči cvičení zvládli
Foto: Ota Schnepp, ČEZ
Chomutov

Prunéřov - Provozní elektrikář, který kontroloval nouzové osvětlení kotelny K23, K24 a K25 se nevrátil v dohodnutý čas z pochůzky a směnový mistr elektro o něm nic neví. Informuje o tom směnového inženýra a ten zase předsedu havarijního štábu, který následně svolal všechny jeho členy k jednání.

Pohřešovaného se zároveň vydává hledat do provozu šest jeho kolegů. Vždy ve dvojici ve složení elektrikář a provozní zámečník mapují cestu po jednotlivých výrobních blocích, kterou měl jít tam a poté zpět. Tak nějak začalo v úterý 21. listopadu havarijní cvičení v další elektrárně Skupiny ČEZ na severu Čech.

2211prunerov2

Zraněného muže se podaří objevit v kotelně pod schodištěm, co bylo příčinou jeho pádu z výšky s následným poraněním hlavy, se kvůli jeho bezvědomí neví. Vše je oznámeno na ohlašovnu požáru a na místo vyráží jednotka profesionálních elektrárenských hasičů. Ti zraněnému poskytnou první předlékařskou pomoc a následně ho transportují mimo objekt kotelny. Zde jsou připraveni předat ve speciálním vakuovém lůžku zafixovaného elektrikáře zdravotníkům ze záchranné služby, kteří by v reálu měli přijet z kadaňské nemocnice. Po odpočítání času jejich teoretického příjezdu, havarijní cvičení skončilo. Tedy jeho praktická část. Pro mimořádné události sestavený tým Havarijního štábu Elektrárny Prunéřov 2, totiž zasedal doopravdy, přičemž jeho členové se pustili do vyhodnocení celé záchranné akce, jež ve finále vyznělo pozitivně.

2211prunerov3

„Elektrárenský provoz jako celek skýtá nepřeberné množství námětů pro nejrůznější havarijní cvičení. V posledních letech jsme tak v uvozovkách hasili požáry, likvidovali ekologické havárie i se potýkali s nastraženými výbušnými či zápalnými systémy. Nyní jsme si tedy vyzkoušeli a ověřili všechny postupy při hledání pohřešované a navíc těžce zraněné osoby, včetně nezbytné souhry provozních zaměstnanců a profesionálních elektrárenských hasičů během jednotlivých úkonů,“ říká Tomáš Janda, vedoucí odboru řízení provozu Elektrárny Prunéřov II a zároveň 1. Místopředseda havarijního štábu. „Jak jsme se shodli, vše probíhalo tak, jak by bylo záhodno postupovat i za reálné situace. Samozřejmě bylo by to i za účasti záchranné zdravotní služby, Policie ČR a případně i krajských hasičů z příslušného územního odboru. Pochopitelně budeme jen rádi, pokud i do budoucna zůstaneme jen u cvičné simulace takovéto mimořádné události.“

2211prunerov4

Havarijní cvičení ve všech uhelných a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ se konají každoročně. Jejich zaměření vždy vyplývá z místních podmínek. Simulace nejrůznějších mimořádných událostí přitom dokáže dokonale prověřit jak připravenost elektrárenský hasičů, tak i operativní pohotovost směnového inženýra, postup havarijního štábu a všech dotčených osob v elektrárně, včetně členů preventivní požární hlídky. Rovněž se ověřují stávající kontakty v rámci ohlašovací povinnosti vnějším orgánům a pokaždé proběhne zkouška funkčnosti technických prostředků (megafonu) pro varování. Velká pozornost je pochopitelně věnována také rychlosti, s jakou je daná situace zvládnuta.

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy

4x foto: Ota Schnepp, ČEZ

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru