Nejužší uličku v Čechách čeká oprava. Město ale narazilo na problém
Katova ulička s opěrnými oblouky - prampouchy, které chce město opravit.
Chomutov

Kadaň – Město Kadaň plánuje opravit Katovu uličku, konkrétně opěrné oblouky, které ji zpevňují – takzvané prampouchy. Narazilo však na problém. Ke svému velkému překvapení na radnici zjistili, že chátrající prampouchy nejsou majetkem města.

„Patří třem majitelům okolních domů. Ti z toho byli stejně překvapení jako my,“ vysvětlil starosta Jiří Kulhánek. Soukromí vlastníci do oprav prampouchů samozřejmě investovat vlastní peníze nechtějí, město proto přemýšlí, jak teď celou záležitost vyřešit. Jestli by šlo, aby soukromí vlastníci darovali prampouchy městu nebo jestli lze přispět na jejich rekonstrukci stávajícím majitelům.

Katova ulička by se měla opravovat na podzim. Oprava zhruba 20 prampouchů přijde na 129 tisíc korun.

Tajemná Katova ulička

Katova ulička, spojující Staré Město se Špitálským předměstím, vznikla na počátku 14. století. Sloužila jako odpadní stoka přebytečné vody z rybníků a kašen na hlavním náměstí, kterou odváděla do Bystřického potoka, a při obraně Kadaně jako rychlá spojnice městského centra s hradebním parkánem. Podle pověstí byla v uličce zaživa zazděna rouhavá jeptiška, která tu vždy o půlnoci straší s posledním kadaňským katem Ignácem Kaylem, jenž bydlel koncem 18. století v blízkém Katově domě a věnoval se lidovému léčitelství.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru