Valeč – Na hranicích Karlovarského a Ústeckého kraje, mezi Podbořany a Lubencem, najdete možný cíl vašeho výletu. Zavítat můžete na státní zámek Valeč a do jeho zahrad.

Státní zámek Valeč. Foto: Oldřich Hájek

První písemné zmínky o Valči jsou z roku 1358. Panství v průběhu staletí změnilo mnoho majitelů. Na základě Benešových dekretů byl roku 1945 zkonfisková. Po válce se zámek stal na krátkou dobu sanatoriem pro válečné veterány, v 50. letech útočištěm pro korejské děti a na dlouho poté dětským domovem. V roce 1976 zámek zachvátil zničující požár. Obnova zámku trvá dodnes.

Zámecký areál s jednou z nejkrásnějších barokních zahrad v Čechách zdobily sochy z dílny Matyáše Bernarda Brauna představující alegorie vlastností a postavy z řecké mytologie, desítky terakotových soch a honosná zahradní architektura. Přes rozsáhlou úpravu barokního parku na park přírodně krajinářský patří zámecká zahrada mezi nejzajímavější zahradní realizace.Při procházce parkem narazíte na zajímavá vodní díla: Po vzoru italských zahrad zde bylo využíváno proudící vody. Voda proudila z romantických jezírek přes tlamy tří obřích vodních stvůr po stupních kaskád do četných fontán v osách zahrady. Vodní kaskáda byla spolu se systémem fontán, jezírek, závlah a bezmála tří kilometrovým vodovodem zásobujícím tento systém zajímavostí nadregionálního významu.

Letohrádek v areálu zámeckých zahrad. Foto: Oldřich Hájek

Dojdete i k letohrádku. Jde o původně barokní stavbu, v 19. století přestavěnou v historizujícím stylu, doplněnou o vyhlídkovou věž, terasu a balkony. Nyní probíhají práce na její opravě. V přízemí se nachází sál s velkým krbem a bohatými nástropními malbami znázorňujícími čtvero ročních období. Na stěnách sálu a přísálí místy vystupuje původní barokní výzdoba. Malby byly restaurátorsky zajištěny v roce 2007 za přispění Karlovarského kraje. V suterénu jsou klenuté sklepy, přístupné vřetenovým schodištěm věže a z aleje v úrovni terénu. Sklepy sloužily zřejmě jako příruční kuchyně.

Podle mapky, kterou si můžete pořídit při vstupu do areálu zámku, dojdete rovněž k pivovarským sklepům na vršku nad zámkem. Z archivních pramenů je známo pouze druhotné využití sklepů pro dnes již zaniklý valečský pivovar, který ukončil svou činnost v roce 1931. Původní určení není jasné. Dovnitř se nedostanete, od vstupu do podzemí vás dělí z bezpečnostních důvodů mříže. V současné době jsou sklepy útočištěm dvanácti ohrožených druhů netopýrů.

V infocentru se můžete nejen občerstvit a koupit vstupenky do zámku (bez průvodce), ale můžete si tam půjčit hry na krácení volných chvil či půjčit si deku pro piknik v zámecké zahradě.

Pod rozlehlými korunami stromů si můžete udělat piknik. Foto: Oldřich Hájek

Otevírací doba

  • park otevřen od úsvitu do soumraku
  • zámek otevřen v rámci otevírací doby infocentra a kavárny "Prádelna"
  • PO zavřeno
  • ÚT, ST, ČT 10:00 - 17:00
  • PÁ 10:00 - 23:00
  • SO 10:00 - 23:00
  • NE + STÁTNÍ SVÁTKY 10:00 - 17:00
  • NOČNÍ PROHLÍDKY S LUCERNOU (v nočních hodinách PÁ-SO do 23:00)

Jak se tam dostat

  • Adresa: Státní zámek Valeč, 364 55 Valeč v Čechách
  • Telefon: +420 353 399 731
  • E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Majitel: ČR. Správce: NPÚ, ÚPS v Praze
  • Web: www.zamek-valec.cz
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru