Keltský telegraf mohli Chomutovští pozorovat na severovýchodě i západě
TAKTO BYLI PŘIPRAVENI NA VYSLÁNÍ SIGNÁLU NA VRCHOLU SJEZDOVKY V MEZIBOŘÍ. FOTO: MĚSTO MEZIBOŘÍ
Zajímavosti

Chomutov – V sobotu večer se po celém Česku rozzářil Keltský telegraf. Pozorovatelé v Chomutově mohli sledovat telegraf hned dvěma směry. 

Okolím Chomutovska totiž procházely dvě trasy telegrafu. Na rozhodně Jeřabina v Krušných horách na Mostecku končil telegraf vyslaný z Holého vrchu u Roztok. Tato trasa měla 19 zastavení.

Západní telegraf vyslal první signál v půl osmé večer na kopci Černá kočka u Kožlan. Po dvou minutách se postupně "rozsvěcely" kontrolní body na Žďárském vrchu, v Bílově, na zřícenině hradu Petrohrad, dále na hradišti Vladař, Zbraslavském vrchu, kopci Kameník a Andělské hoře u Karlových Varů. Přesně v 19.46 vyšel signál z kopce Kalina u Kadaně. Odtud směřoval opět na západ na kopec U Hrušky, skálu na kopci nad Hroznětínem přes rozhlednu u Odeře do Smolné Pece, na kopec Obora u Nejdku, přes Lesnický kopec, rozhlednu Krudum u Horního Slavkova, přes Chlum Sv. Máří až ke zřícenině Svatá Anna za Chebem.

 

Smyslem Keltského telegrafu je propojit místa v krajině a ty, kteří se telegrafování zúčastní, pomocí světelného signálu. Navazuje se tak na pradávnou techniku využívající ohňů k přenosu zpráv z kopce na kopec. V Evropě, a tedy i u nás jej k dokonalosti dovedly keltské kmeny a využívalo se jej ještě ve středověku, kdy na vrcholcích kopců vyrostly strážní hrady a tvrze. Ten, kdo má signál na daném místě na starost, má označení čert. „V keltské společnosti byl čert hodnost. Byla to postava spjatá s ovládáním živlových sil, také s pohřbíváním, ale zejména s ohnivým poselstvím," vysvětlil v jednom ze článků Jiří Kuchař na webu keltskytelegraf.cz. Čert musel umět rozdělat oheň za každého počasí, aby mohl vyslat signál.

Poprvé se Keltský telegraf Českem rozzářil v roce 2010 a měl jen 13 stanovišť. Letos jich bylo 189.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru