Vhodní psi pro děti - existují?
Ilustrační foto
Zajímavosti

Vlastnit psa je velká zodpovědnost, a proto je třeba rozhodnutí o jeho koupi nebo adopci dobře zvážit. Je jisté, že ideální pes pro každého neexistuje, ale je možné najít toho pravého pro vás a vaši rodinu! Výběr psa, který bude nejlepším přítelem dítěte, musí být podmíněn nejen vzhledem a krásnou kondicí zvířete, ale především jeho povahou a sklony k určitému chování - a ty jsou formovány jak původem plemene, tak výchovou psa.

Nejlepší psi vhodní pro děti?

Každé dítě si projde obdobím, kdy touží po domácím mazlíčkovi, a nejčastěji padne volba na psa. Tato zvířata učí zodpovědnosti a zlepšují komunikační dovednosti. Díky psovi je dítě motivováno k pohybu, což je v dnešní době nesmírně důležité.

Malé dítě sní o tom, že si pohladí a pomazlí se s malým plemenem psa, ale u starších dětí už touha často směřuje k velkým nebo dokonce obřím psům. Je to správný způsob výběru plemene psa? Ne nutně. Velikost psa nesouvisí s jeho vztahem k lidem a členům rodiny. Velká velikost může jen zvýšit obavy rodičů, zda takový pes dítěti neublíží, a opravdu se rodinný pes může stát nejlepším přítelem dětí.

Psi ideální pro děti musí mít vysoký práh trpělivosti a tolerance. Pes by neměl reagovat agresivně na škádlení nebo odebírání krmiva. Doporučuje se také, aby prvními domácími zvířaty dětí nebyla zvířata s loveckými instinkty nebo zvířata s vysokou potřebou pohybu. To souvisí s tím, že rodiče malých dětí nemohou věnovat tolik času péči o psa a uspokojování jeho potřeb.

 

Ideální pes pro členy rodiny

Při výběru psa pro dítě je třeba zohlednit také jeho věk. Při rozhodování o dospělém nebo starším psovi je nutné zjistit jeho historii a seznámit se s jeho předchozím chováním. Plusem takové koupě psa je jistě to, že je již známo, zda pes miluje děti, či nikoliv, a také je již patrná konečná velikost psa.

Na druhou stranu má adopce mladého psa i další výhody - štěně lze od začátku cvičit, k čemuž se hodí výcvikové pomůcky, které každé chovatelské potřeby nabízí. Navíc pouto, které vznikne, když štěně a malé dítě vyrůstají společně, je nepředstavitelné! Tento pocit se promítá do celého života mladého člověka. Štěně má také nevyčerpatelnou energii - určitě ho nebude rozčilovat neustálá touha po dovádění a stane se skvělým parťákem pro děti.

 

Plemena psů pro děti

malá plemena psů

mops - toto plemeno psů má mimořádně roztomilý vzhled a dosahuje malé velikosti. Tito psi jsou typičtí gaučáci a budou se dobře cítit i v malém bytě. Jsou hraví, věrní a nejraději by následovali členy domácnosti krok za krokem. Mopové nemají tendenci štěkat ani se hnát a velmi dobře vycházejí s ostatními psy i zvířaty.

Anglický buldoček - tito psi rozhodně nemají rádi namáhavou činnost, rychle se unaví a mají rádi klidnou hru nebo jen mazlení. Angličtí buldoci jsou známí tím, že jsou skvělými chůvami i pro ty nejmenší děti. Vzhledem ke své špatné fyzické kondici však nemusí být schopni držet krok s nejaktivnějšími členy domácnosti.

west highland white teriér - další plemeno domácího psa. Westíci jsou vyrovnaní a přátelští psi. Jsou považováni za inteligentní plemeno. Dobře se jim bude dařit při dlouhých aktivitách a hrách venku, po kterých následuje lenošení na pohovce. Starší děti se budou dobře bavit učením westíků různým trikům a povelům.

bichon frise - máte malé dítě a chtěli byste psa? Pes bišonek může být vaším spojencem, protože miluje společnost dětí! Je to laskavý, přátelský a jemný pes. Užívá si jak dlouhé mazlení na klíně, tak zběsilé hraní venku.

kavalír king charles španěl - Je to pes, který miluje děti, ale s mladými členy domácnosti, kteří neznají hranice, co se týče zacházení se zvířaty, nemusí být v pořádku. Kavalír king charles španěl je poměrně citlivý pes se slabou psychikou. Časté posměšky bez jeho souhlasu nevedou k agresi, ale mohou vést k tomu, že se pes uzavře do sebe a začne smrkat. Kavalíři jsou psi vhodní pro hru s většími dětmi, které respektují prostor psa, ale tomuto chování musí dítě naučit rodič.

 

Velká a střední plemena psů

Labradorský retrívr - u tohoto plemene je velikost psa málo důležitá. Labrador je sice velký pes, ale svým chováním a potřebou blízkosti se chová jako věčné štěně! Toto plemeno miluje lidi všech věkových kategorií a všech konstitucí. Je však důležité si uvědomit, že labradoři potřebují stejně jako lásku i pohyb. Časté dlouhé procházky a běhání venku budou nezbytnou součástí dne. Vzhledem k vysoké potřebě pohybu a značné tělesné velikosti potřebují labradoři větší porce krmiva než ostatní plemena uvedená v tomto seznamu.

zlatý retrívr - zlatý retrívr je jedno z nejpřátelštějších psích plemen. Jejich laskavost, oddanost rodině a oddanost je známá po celém světě. Snadno se cvičí, ale neměli byste je nechávat dlouho samotné. Toto plemeno bez své lidské rodiny trpí a může se u něj vyvinout velmi silná separační úzkost.

samojed - samojedům se ne nadarmo říká usměvavé mráčky. Jsou to veselí a energičtí psi. Jsou ideálním psím plemenem pro větší děti, se kterými mohou společně objevovat svět, hrát si a běhat. Samojedi mají velmi bujnou srst, která ráda vypadává. Pravidelná péče o srst je nezbytná a je třeba věnovat jí čas.

 

Nejšetrnější rodinní psi

Je důležité si uvědomit, že uvedená plemena jsou pouze předurčena k tomu, aby byla ideálními psy pro děti. Povaha psa se vždy může lišit od standardu plemene a rozhodující je výchova psa a podmínky, ve kterých vyrůstal a žil.

Každému psovi je třeba věnovat hodně času a pozornosti, zejména na začátku, kdy by měl být výcvik každodenní záležitostí. Je dobré se psem v klidu nacvičovat konzumaci granulí a vlhkého krmiva a základní povely. V obchodě pro zvířata je obrovský výběr všech produktů pro psy všech věkových kategorií. Klíčová je především otázka jaké granule pro psy vybrat. Velmi důležitá je také přepravka pro psa, aby se v ní pes zabydlel, a aktivity s hračkami nebo výcvikovými pomůckami pomohou posílit pouto mezi psem a dětmi nebo pečovateli. Blízkost se posiluje i při krmení psem, zejména pokud je to krmivo, které pes miluje!

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru