Škola na Kamenném vrchu jde k zemi. Tohle jste o ní možná nevěděli
Prví etapa demolice začala na začátku prosince.   
Zajímavosti

Chomutov - V Chomutově se v polovině prosince začala po dlouhých letech konečně bourat chátrající Základní škola na Kamenném vrchu. První etapa demolice potrvá do února, druhá etapa začne na sklonku letošního roku. Spousta Chomutovanů do této základní školy chodila. Když byla škola na vrcholu své slávy, učilo se tady přes sedm stovek žáků. Tohle jste o této “základce” ale možná nevěděli.

Základní škola na Kamenném vrchu byla předposlední školou, která se v Chomutově postavila. Byla dokončena v roce 1983, základní škola na Písečná vznikla v roce 1984.

Po dispoziční stránce to byla typová škola. Pavilony byly zpracované typizačním ústavem Ministerstva školství ČSSR v roce 1978. Skelet byl doplněn keramzitbetonovými prefabrikovanými stěnami. Ve stejné technologii byly postaveny všechny školy od Březenecké po Písečnou.

Stavbu provedly Pozemní stavby Karlovy Vary. Založení stavby bylo velmi náročné vzhledem k velmi svažitému terénu pod Kamenným vrchem a nedalekému korytu Podkrušnohorského přivaděče Ohře.

Z počátku byla škola velmi využívána v roce 1991 měla 753 žáků, postupně škola o žáky přicházela, během posledního roku výuky do školy chodilo jen okolo tří stovek žáků. Děti ze školy odešly v roce 2004.

Školu tvořilo šest pavilonů o jednom až třech podlažích spojených dvoupodlažním spojovacím objektem. Trojice pavilonů byla určena pro výuku, v ostatních pavilonech byly umístěny družiny, 2 tělocvičny a kuchyň s jídelnou. Součástí jednoho z pavilonů byl kryt civilní obrany, který byl vytvořen z monolitické betonové konstrukce.

Demolice na etapy

Poté, co školu v roce 2004 opustili žáci, tak už jen chátrala a postupem času se stávala terčem nejen vandalů, scházeli se v ní bezdomovci a k nebezpečným hrám ji využívaly děti.

Demolice školy je rozdělena do dvou etap. V první se bourá pavilon prvního stupně, kuchyň s jídelnou a zadní jednopatrový pavilon, kde byly učebny a družiny. Součástí demolice je také krček do zadního pavilonu a přilehlé zpevněné plochy. Město první část demolice vyjde na osm milionů korun. Druhá etapa by se měla uskutečnit v příštím roce na podzim.

Volná plocha, která po demolici vznikne, bude v první části zatravněna a měla by být využita pro rozvoj sídliště.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru