V zářivém oblečení a s růžovými nehty uklízí nepořádek po celém Mostecku. A i v Chorvatsku
Žaneta Tomášková září barvami i úsměvem. Řidiči ji aspoň u silnic nepřehlédnout. Foto: jip
Chomutov

Litvínov – V téměř každém městě se najde nějaký lidumil, který ve svém volném čase dělá zcela nezištně něco pro své okolí. V Litvínově je to Žaneta Tomášková. Má úsměv od ucha k uchu, zářivé barevné nehty, a ještě zářivější oblečení. Řidiči a cyklisté ji nejčastěji s pytlem a v barevných rukavicích potkávají u silnice z Klínů do Litvínova. Sbírá odpadky. Už devět let.


Naposledy upoutala pozornost, když posbírala nepořádek na vysekaném plácku pod OBI v Mostě u silnice I/13. „Jezdím do Prahy na rehabilitace a nemohla jsem se na to dívat. Tak jsem se rozhodla, že to prostě pojedu uklidit,“ popisuje „hurá akci“ usměvavá blondýnka.

Zaparkovala u benzínky a když přišla na místo, zhrozila se, že si tentokrát ukousla příliš velké sousto. „Chtělo se mi brečet, volala jsem i mému muži, že tam jsou všude obrovští potkani. Říkal mi, ať se prostě sbalím a jedu pryč, ale já se nevzdávám,“ popisuje své pocity z předchozího týdne. Bez váhání říká, že to byl nejhorší úklid, který zažila. Nakonec během pěti hodin naplnila třináct pytlů a zavolala paní Barboříkové z Technických služeb Most, zda by to její kolegové mohli odvézt. „Byli na místě během pár minut. Úžasné!“ pochvaluje si spolupráci Žaneta Tomášková. Vstříc jí vycházejí i v Litvínově.

V pondělí nadšeně hlásila, že už se do úklidu pustilo i Ředitelství silnic a dálnic a všude podél I/13 jsou připravené naplněné modré pytle s odpadky k odvozu. „Je to hned hezčí, když je uklizeno. To mám ráda,“ dodává nadšeně.

bordel pod Obi

bordel pod Obi 2

Pohled na plácek před a po... Foto: Žaneta Tomášková

Právě radost z čistého okolí přimělo před devíti lety ženu začít uklízet. Když jí chce někdo udělat radost, koupí jí pytle na odpadky, barevné jednorázové rukavice či tzv. prodlouženou ruku, tedy stroj, kterým sbírá odpadky ze země, aby se nemusela pro každý nedopalek předklánět. Zvláště teď, když je po operaci sanice a neměla by tahat vůbec nic těžkého. „Mám úžasného snoubence, který mě v mé zálibě podporuje. Upravil mi i takové vozítko na pytel, abych nemusela vše tahat. Jen po cestě z Klínů do Litvínova běžně naplním dva pytle. Ale zlepšuje se to, dřív to byly čtyři,“ hodnotí spokojeně.

Žaneta Tomášková 1

Kromě partnera ji podporují i kolegové ze Sportareálu Klíny. „Kolikrát je vyšlu někam k lesu, aby mi přivezli nasbírané pytle. Jsou úžasní. Teď jsem si usmyslela, že si pořídím takové malé vozítko s korbou, na kterém budu moci pytle s odpadky svážet dolů z hor,“ nadšeně ukazuje na mobilu, čím si chce udělat radost. „Jediné, co můj milý nevidí rád, je, když se vypravím uklízet kolem velmi frekventovaných silnic. Třeba na silnici do Mostu, tam jak byly nedávno u Celia dva smrťáky… Proto také chodím tak barevně oblékaná, aby mě bylo vidět. Navíc musím chodit sama, je potřeba bedlivě poslouchat, už přesně poznám zvuk, když z kola odlítne poklice. Kdybych šla s někým, musela bych na něj dávat pozor, aby se mu nic nestalo. Navíc moje tempo je vražedné,“ opět převrací vše v humor tato úžasná žena.

bordel silnice

bordel připravený k odvozu

 

Posluchače ale úsměv přejde ve chvíli, kdy Žaneta Tomášková začne vyprávět, co všechno při svých výpravách sbírá. Injekční stříkačky jsou asi to nejmenší, co by se lidem mohlo eklovat. „Použité kondomy, pokálené oblečení, u silnic PET lahve plné moči, které musím nejprve vylít, protože bych to neunesla. Použité dámské vložky i tampony, dětské plíny. Je hrozné, co lidé vyhodí za jízdy z okna vozu,“ popisuje nechutné nálezy. Běžně najde poklice od aut, oblečení, staré televize, počítače, rozbité vázy a plechovky, PET lahve. Nejhorší jsou plácky, kde se dřív zdržovali bezdomovci.

 

bordel injekce

bordel cévka


Fascinuje ji, když u silnice najde rovnou celý pytel s odpadky. Že ten, co si dal práci donést pytel do auta, už jej nezvládne dát do kontejneru. „Jednou jsem takhle v lese u Klínů našla pytel a v něm i obálku s adresou. Takže jsem se sebrala a za paní jsem jela do Mostu, kde jsem jí její odpadky s úsměvem předala,“ vzpomíná na jednu ze zajímavých situací.

Někteří si myslí, že úklid je jejím zaměstnáním. Dočkala se například toho, že kdosi za její auto položil pytle s odpadky. „Jenže já si nemůžu něco takového vzít do auta, co kdyby v tom byly štěnice...“ upozorňuje Tomášková.
Se svým koníčkem si nedá pokoj ani na dovolené. „Už mě znají i na Makarské,“ uzavírá s úsměvem od ucha k uchu Žaneta Tomášková, jejíž pozitivní nálada je neskutečně nakažlivá.

 

bordel pneu

bordel silnice 3

bordel roh

bordel roh uklizený

bordel příjezd z Klínů

bordel příjezd z KLínů uklizeno

Pár záběrů na místa před "návštěvou" Žanety Tomáškové a po.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru