Z cizinců byli najednou falešní obyvatelé Evropské unie, zjistili při zátahu inspektoři
Ilustrační foto: CC0
Lidé

ČR - Padělané doklady, které z pěti občanů Moldavské republiky „udělaly“ Rumuny a další porušení zákona odhalili inspektoři koncem srpna při kontrolách přímo na pracovištích. Celkem 76 lidí převážně z Ukrajiny je teď podezřelých z porušení zákona o pobytu cizinců na území České republiky a porušení zákona o zaměstnanosti.

Sankce zřejmě čekají i zaměstnavatele. V některých případech bude totiž jejich role zřejmě vyhodnocena jako zastřené zprostředkování zaměstnání. Kontrolní akce Státního úřadu inspekce práce ve spolupráci s cizineckou policií zaměřené na odhalování nelegálního zaměstnávání českých občanů i cizinců proběhly ve všech krajích mezi 27. a 31. srpnem 2018. Oblastní inspektorát práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem prováděl kontroly ve stavebnictví. Jinde se kontroloři zaměřili na strojírenské firmy, skladování odpadu či automobilový průmysl.

Do terénu vyrazilo 75 inspektorů, kteří zkontrolovali více než 600 osob, z nichž bylo 294 cizinců. Jednalo se zejména o zaměstnance z Ukrajiny, ale také z Maďarska, Rumunska, Moldavské republiky, Kyrgyzstánu, Indie, Gruzie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory a dalších států.

Definitivní výsledky však budou jasné až po úplném dokončení všech kontrolních akcí. Ty byly dosud zahájeny u bezmála 60 subjektů. Vzhledem k tomu, že se na kontrolovaných pracovištích pohybovali také zaměstnanci dodavatelských a subdodavatelských společností, počet zahájených kontrol se bude ještě zvyšovat. Podobné akce budou pokračovat i v následujících měsících.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru