Nejtepleji bylo v Česku před vysvědčením opět v Ústeckém kraji
Ilustrační foto: redakce
Chomutov

Chomutovsko – A zase ty Doksany! Ve čtvrtek v odpoledních hodinách tam teploměr ukázal 30,3 °C. Protože na žádné jiné stanici na českém území se teplotě tak vysoko jít nechtělo, Doksany byly po třech dnech nejteplejším místem Čech, Moravy a Slezska.

Naposledy usedly na „teplotní trůn“ minulou neděli (25. června), kdy hlásily 29,2 °C. Hned další den „uhrály stříbro“, když se prohřály na 33,8 °C („zlatá“ byla západočeská metropole, tj. Plzeň, s 34,0 °C). Jinde v severozápadních Čechách letošní 29. červen o moc chladnější než v Doksanech nebyl: 29 °C na Chomutovsku, 29 °C na Mostecku, 29 °C na Teplicku, 29 °C na Ústecku, 29 °C na Žatecku, 25 °C na Milešovce, 20 °C na Klínovci a tak dále. Co se minulosti 29. června týče, zase až tak excesivní není. Dost vášnivý byl v roce 1994, kdy na několika stanicích v Ústeckém kraji padla pětatřicetistupňová hranice (především v Doksanech, kde bylo 35,4 °C).

Tečku za školním rokem 2022/23 udělá studená fronta, která během čtvrtka dělala společnost Němcům. Moc studeně se ale netvářila. V severní polovině Německa se nejvyšší odpolední teploty pohybovaly převážně mezi 24 až 27 °C, v té jižní nejčastěji mezi 27 až 29 °C. Kousek od Norimberku bylo až 32 °C. Ani nepřinesla moc srážek. Za dvanáct hodin, od 8:00 do 20:00, obšírná většina německých srážkoměrů zaznamenala 0 až 1 mm, pouze na severozápadě Německa až 7 mm. Bouřka ani jedna. Nicméně oblaků, těch bylo až až. Jak se tahle (ne)studená fronta představí Češkám a Čechům?

30. června: Už od rána velká oblačnost a ve druhé polovině dne, hlavně večer, přeháňky a bouřky. Ranní minima kolem 18 až 14 °C, odpolední maxima okolo 23 až 27 °C.

1. července: Ráno a dopoledne až jasno, jinak polojasno až oblačno, avšak srážky žádné. Ranní minima kolem 16 až 12 °C, odpolední maxima okolo 22 až 26 °C.

2. července: Plus minus polojasno a srážek nemnoho, respektive přinejhorším slabá a rychlá přeháňka. Ranní minima kolem 17 až 13 °C, odpolední maxima okolo 23 až 27 °C.

3. července: Slunečno, přesněji řečeno polojasno, přechodně skoro jasno až jasno. Ranní minima kolem 15 až 11 °C, odpolední maxima okolo 23 až 27 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru