KOMENTÁŘ EKONOMA: Kde se letos nejvíc vyplatí dovolená s ohledem na kurs koruny a inflaci?
ILUSTRAČNÍ FOTO
Chomutov

ČR – S blížícími se prázdninami vrcholí rozhodování Čechů, kam letos vyrazit na dovolenou. Pokud by se měli rozhodovat podle toho, kde z vyhledávaných dovolenkových destinací je letos v porovnání s loňskem nejlevněji, musí vzít v potaz hlavně dva faktory: kurs koruny vůči měně dané destinace a zároveň meziroční inflaci dané destinace. Tedy najít takovou destinaci, vůči jejíž měně koruna po zohlednění tamní inflace nejvíce posílila. Které destinace jsou s ohledem na kurs koruny a inflaci nejlepší, to hodnotil jeden z našich předních ekonomů Lukáš Kovanda.

Inflace přitom byla v uplynulých dvanácti měsících mimořádná celosvětově. Vždyť inflaci vyšší, než je cíl řady centrálních bank světa, totiž inflaci vyšší než dvouprocentní, vykazuje podle letošních nejnovějších dat Bloombergu celkem 111 sledovaných zemí světa. Zato inflací na nebo pod úrovní dvou procent se může pochlubit pouze devět sledovaných zemí.

Z měn vyhledávaných turistických destinací posílila česká koruna v uplynulém roce, tj. od 2. června 2022, do včerejška nejvíce vůči egyptské libře, a to o 42 procent. Výrazně zpevnila také vůči turecké liře, a sice o 24,5 procenta. Z evropských destinací možné dovolené zpevnila výrazně vůči norské koruně, o více než 18 procent, či vůči koruně švédské, o 13,5 procenta.

Posílení české koruny vůči egyptské libře, o zmíněných 42 procent, je dokonce tak výrazné, že překonává tamní meziroční inflaci, která letos v dubna dosáhla 30,4 procenta. Posílení české měny vůči egyptské libře tedy reálně – po zahrnutí tamní inflace – činí zhruba 12 procent. V Turecku tomu tak není, neboť tam inflace – v dubnu činila meziročně 43,7 procenta – naopak překonává uvedené posílení koruny vůči liře, a to hned o bezmála dvacet procentních bodů. Po zahrnutí turecké inflace – reálně – tak koruna i přes své výrazné zpevnění vůči liře letos disponuje v Turecku o takřka pětinu nižší kupní silou.

Norsko v dubnu vykázalo meziroční inflaci 6,4 procenta. Češi tak letos budou v Norsku po zohlednění kursového vývoje disponovat o zhruba 12 procent vyšší kupní silou než loni. Podobně jako v Egyptě. Samozřejmě, Norsko i tak zůstává pro našince velmi drahou zemí. To však nic nemění na tom, že za poslední rok z hlediska Čecha Norsko zlevnilo takřka nevýrazněji ze všech častěji vyhledávaných dovolenkových destinací, společně s Egyptem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru