Na všechny nedojde. Částečné zatmění Slunce někde zhatí mraky
Ilustrační foto: Kamil Sojka
Chomutov

Ústecký kraj - O cca 30 % slabší než 20. března 2015. Zatímco před sedmi a půl lety Měsíc „sežral“ něco málo přes 70 % slunečního disku, 25. října 2022 se do něho zakousne jen z přibližně 40 %, respektive z 39 až 43 % v České republice a až z 50 % u našich východních sousedů (v nejmenované východoevropské zemi až z plus minus 80 %).

Březnovému částečnému zatmění Slunce počasí opravdu přálo, vždyť všude v Čechách, na Moravě a ve Slezsku panovala jasná obloha bez jediného mraku. Denního světla tenkrát viditelně ubylo, nicméně i těch 30 % bylo pořád dost. Zkrátka o kraťoučké noci či pořádném šeru uprostřed dne jsme mohli pouze snít. A bohužel jsme na tento svět přišli v nevhodnou chvíli, přesněji řečeno nejbližší úplné zatmění Slunce Českou republiku čeká 7. října 2135. Patříte-li mezi mlaďochy (třicátníky až čtyřicátníky), tou dobou by Vám bylo zhruba 150 až 160 let, takže asi smůla. Budiž útěchou, že nejsme jediná časová jelita. K poslednímu úplnému zatmění Slunce na území dnešní České republiky došlo 12. května 1706, jinými slovy před 316 lety. Vesmír zkrátka čas neřeší.

Roztaženo, nebo zataženo? To je, oč tu běží. Pondělní den ovládla studená fronta. Na srážkách škudlila, na pár místech na Šumavě napršelo mezi 12 až 18 litry vody na metr čtvereční, jinde do 10 litrů, v severozápadních Čechách převážně od 1 do 3 litrů. Dobrou zprávou je, že úterý se obejde bez fronty. Do českého vzdušného prostoru se totiž vkrade Zachariáš, oblast vysokého tlaku vzduchu. Díky ní se v odpoledních hodinách víceméně všude vyjasní a v noci na středu se bude moci uspokojit každý astronom. Ale částečné zatmění Slunce vyvrcholí čtvrt hodiny po poledni, kdy by jasno až polojasno mělo být na 30 až 50 % oblohy. Nejméně mraků by mělo být v oblasti mezi Děčínem, Prahou a Českými Budějovicemi, dále potom v Jihomoravském kraji. Nejhůře by na tom měl být kraj Karlovarský a oblast Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků. Berme to tak, že by to mohlo být o dost horší. Budete-li se chtít podívat na tu šou, stačí negativ.

25. října: Ráno na většině území České republiky jasno, mezi dopolednem a cca 15. až 16. hodinou mraků přechodně více. Na severu (Šluknovský a Frýdlantský výběžek, Liberec a další) nepřekvapí přeháňky, jinde podle všeho bez dešťových kapek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 500 °C, na Zemi v České republice okolo 13 až 17 °C.

26. října: Do brzkých ranních hodin převážně jasno, potom hlavně v Čechách mlhy a nízká oblačnost, nad kterou se nasune oblačnost vysoká, později i nižší. Sprchne? Nepravděpodobné, nanejvýš pár kapek. Doslova. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C, nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C.

27. října: Hodně obyvatel České republiky po probuzení uvidí mlhu a hlavně nízkou oblačnost, která se rozpustí v průběhu dopoledne/odpoledne. Však to znáte, podzim... Deštníky potřebovat nebudete, zato sluneční brýle ano (rozpustí-li se včas nízká oblačnost). Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C, nejnižší ranní teploty kolem 10 až 5 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru