Chomutov a Jirkov spouští sbírku pro ukrajinské Zakarpatí. Otevřené jsou provizorní sklady
Ukrajina byla napadena Rusy, lidé potřebují pomoc. Zdroj: město Jirkov
Chomutov

Chomutovsko - Přímá prosba, přímá pomoc. Lidé z Chomutova, Jirkova a okolí mohou pomoci ukrajinským rodinám, které utíkají před válečným běsněním ve své zemi. Obě města se spojila a již v neděli otevírají na dvou místech provizorní sklady, kam mohou dárci vozit potřebné věci.

Pomoc je směřovaná od pohraniční Zakarpatské oblasti, odkud o ní přímo požádali, informuje město Jirkov. V Chomutově uvolní pro sbírku velký sklad zoopark. Stojí za správní budovou, takže vjezd bude možný hlavní branou z Přemyslovy ulice a hned za ní je nutné zatočit vpravo. V Jirkově bude možné potřebné věci vozit do garáží vedle budovy městského úřadu, telefonní číslo na koordinátora, slečnu Elišku Broumskou: 739 451 112. Oba sklady budou otevřené od 9 do 18 hodin, a to do odvolání.

Dobrovolníci budou místě přijímat:

  • spacáky, teplé deky, matrace a další vybavení na přespání. (čiste, zabalené)
  • hygienické potřeby (pleny, vložky, mycí potřeby apod.)
  • trvanlivé potraviny (konzervy, instantní jídla)
  • baterky, baterie a pevné pláštěnky

Seznam nejpotřebnějších věcí domlouvali organizátoři sbírky s lidmi, kteří koordinují pomoc přímo na místě. „Nechceme posílat kamionem stovky kilometrů něco, co se dá koupit kousek za hranicemi. Proto žádáme všechny, aby do skladů nosili opravdu jen to, co jsme s koordinátory domluvili,“ prosí David Dinda, náměstek chomutovského primátora.

Chomutov již stihl založit také sbírkový účet na pomoc válkou zasažené Ukrajině. Lidé mohou posílat finanční příspěvky na konto 123-5435900297/0100. Účet je transparentní. Sbírku uvedli do pohybu lidé z jirkovského Nadační fond Cesta proti bolesti, kterým zakarpatské úřady oficiální prosbu adresovaly.

„Jménem regionální státní správy vás prosíme, zda byste zvážili poskytnutí nezbytné humanitární pomoci při zajištění ubytování a stravování pro osoby přijíždějící do Zakarpatské oblasti,“ píše se v dopise, který přišel v sobotu ráno. Ještě během dne se podařilo domluvit s městy uvolnění provizorních skladů a také sehnat dobrovolníky, kteří budou na místě věci přebírat.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru