Volební víkend bude dokonale slunný, ale rtuť teploměru klesne pod nulu
ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - Není to tak dávno, co jsme měli prožít nejslunečnější a současně nejteplejší víkend do konce letošního roku, potažmo do jara 2022. Pokud škrtneme slovo nejteplejší, tak se takového, to znamená nejslunečnějšího, víkendu letos ještě dočkáme. Přinejmenším teď. Ať už parlamentní volby dopadnou jakkoliv, jedna věc je patrná, a to sice ta skutečnost, že troposféře neboli počasí je česká politická scéna ukradená. Nebo ne? Bude totiž nádherně, avšak celkem chladno. Hlavně po ránu, ale ani přes den to nebude žádná hitparáda.

Než pokročíme k samotné předpovědi na nadcházející dny, tak věděli jste, že:

Na území České republiky v tomto týdnu uhodilo bezmála 3 500 blesků? Vskutku, ve středních, východních a severovýchodních Čechách se v úterý 5. října tvořily bouřky, naštěstí ne prudké. Napršelo až skoro 50 litrů vody na metr čtvereční.

Ve Středomoří za 24 hodin uhodilo asi čtvrt milionu blesků? Vskutku, díky prohlubující se oblasti nízkého tlaku vzduchu postupující severovýchodním směrem.

Poblíž Janova za 1 440 minut spadlo neuvěřitelných 926 mm srážek (1 mm = 1 litr vody na metr čtvereční)? Vskutku a mohly za to tři faktory: sílící tlaková níže, teplý a vlhký vzduch ze Středozemního moře a hory. Zkrátka orografické neboli stacionární bouřky. Národní rekord z října 1970 přesto odolal, tenkrát přímo v Janově za shodnou dobu spadlo až 948 mm srážek. Řeč je samozřejmě o Janově v Itálii, nikoli v Litvínově.

Zpět do přítomnosti:

8. října: Zpočátku ještě hodně oblačnosti nízkého patra, ale již do oběda se na většině území Ústeckého a Karlovarského kraje stihne vyjasnit. Pak už zbude jen vymetená obloha, a to prakticky na celém území Čech, Moravy a Slezska. Zdali počasí vyšlo vstříc voličům, či jestli byl použit HAARP, to nechť každý posoudí sám. Každopádně, nejvyšší odpolední teploty se zastaví na hodnotách okolo 12 až 16 °C.

9. října: Ani ň. Opravdu ani jeden mráček. Jen v ranních hodinách ojediněle nepřekvapí mlhy, zvláště tam, kde jsou řeky apod. Však to znáte (bydlíte-li např. na břehu Labe). Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C, na horách v mrazových kotlinách slabý mráz.

10. října: Další mraky zcela a naprosto nepoznaný den. Tedy v Ústeckém kraji určitě, do Karlovarského kraje se možná večer přiřítí trochu vysoké oblačnosti a jinde v Čechách a na Moravě a ve Slezsku bude mráčků poněkud více. Však už bude po volbách, tak k čemu mít puštěný HAARP. Navíc elektřina pořád zdražuje... No nic. Nedělní nejvyšší odpolední teploty budou okolo 11 až 15 °C, nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C, sem tam pod nulou.

11. října: Po východu slunce se od severozápadu zatáhne a samozřejmě už neroztáhne. Teoreticky by se mohla objevit slabá přeháňka, ale spíše nespadne ani kapka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C, nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C, sporadicky 0 °C či ještě méně.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru