OBRAZEM: V elektrárně hořel rodinný dům! Takto hasiči cvičili jeho uhašení
Když hoří obývák. Foto: ČEZ, Ota Schnepp
Chomutov

Prunéřov – S ohnivým drakem v domě hrůzy bojovali profesionální hasiči Skupiny ČEZ ze stanic požární ochrany klasické energetiky v elektrárnách Tušimice a Prunéřov. Ve cvičném kontejneru FIRE DRAGON 9000 simulující vnitřek hořícího rodinného domu s opravdovými plameny se přitom vystřídali ve dvojici všichni, tedy po dvaadvaceti hasičích z každé elektrárny.

„FIRE DRAGON 9000 je mobilní tréninkové zařízení, které je postaveno v návěsu za tahač. Svým uspořádáním připomíná vnitřek rodinného domu, v němž můžeme simulovat situace předcházející zásahu v uzavřeném prostoru. Hořící vybavení domu je způsobeno propanbutanovými hořáky, prostor lze i zadýmit, hasí se pochopitelně vodou. Hasiči, co v něm cvičí, si tak vyzkoušejí vše jakoby v reálu. Prohloubí si tak své znalosti a naučí se spoustu nového, jak by měli ve skutečnosti efektivně a hlavně bezpečně postupovat,“ přibližuje smysl pojízdného cvičiště jeden z instruktorů Martin Pospíšil.

Během jednoho výcvikového dne může hořícím domem projít maximálně 30 hasičů. Bojovat s ohnivým živlem jdou vždy ve dvojici, první hasí a druhý jistí. Po sedmi minutách akce pak společně s instruktorem vyhodnotí všechny své postupy. Následuje druhý zásah, ovšem cvičící si své role prohodí, z jedničky je dvojka a naopak. Zatímco jedna skupina se postupně prokousává plameny v uzavřeném domě hrůzy, druhá se procvičuje venku s proudnicí v pulzním hašení, které se aplikuje právě při požárech vnitřních prostor.

„Každý z elektrárenských profesionálních hasičů musí splňovat určité kvalifikační požadavky. Jedním z nich je i schopnost zásahu v uzavřeném prostoru s individuálním dýchacím přístrojem. Zabijeme tím ovšem hned dvě mouchy jednou ranou. Kluci absolvují potřebný výcvik a já zase zjistím, jak jsou na tom fyzicky. Každý má totiž jinou spotřebu vzduchu a jen oni tak vědí, na co v uzavřeném hořícím prostoru mají. Stejnou cestou, jakou se dostanou tam, musí i ven, takže až jim dá dýchací přístroj signál, nesmí si hrát na hrdiny, ale zachovat se podle přirozeného pudu sebezáchrany. Vše je pochopitelně také o týmové spolupráci zasahující dvojice,“ dodává Luboš Lorenz, velitel pobočné stanice požární ochrany elektráren Tušimice a Prunéřov.

Firma, která provozuje mobilní cvičiště FIRE DRAGON 9000, sídlí v německém Lübecku a českou pobočku má v Čestlicích u Prahy. Její dva skoro totožné cvičné návěsy se přitom pohybují po různých místech v Evropě. „Nejvíce po Německu, Rakousku, Švýcarsku, České republice, Slovensku a Slovinsku. Pro Českou republiku máme vyhrazeno 2x 14 dní v kalendářním roce. Po výcviku hasičů z elektráren Tušimice a Prunéřov máme dále namířeno do další lokality Skupiny ČEZ, a to Elektrárny Mělník. Zde budeme k dispozici tamním hasičů, jejich kolegům z Teplárny Trmice a také z obou jaderných elektráren Temelín a Dukovany,“ uzavírá Pavel Chovančík, druhý z instruktorů FIRE DRAGON 9000.

foto

Ještě bez hasičů

Elektrárenští hasiči se shromažďují před hořícím domem hrůzy tedy ještě nehořícím.J PG

Procvičování pulzního hašení

Připraveni ke vstupu

Dva jsou uvnitř další se připravují

A máme to za sebou

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru