VIDEO: Ve františkánském klášteře v Kadani budou opět znít původní varhany z 18. století. Odborníci je v těchto dnech instalují a ladí
Martin Bednařík, dílovedoucí varhan. Foto: Jitka Fárová
Chomutov

Kadaň – V místnosti, kde se františkáni setkávali při bohoslužbách pokračuje v těchto dnech obnova varhan. Ty tam v roce 1749 postavil Ferdinand Schwabl, varhanář z Prahy.

Varhany se v roce 1778 přestavěly do původní podoby. Od roku 1950, kdy museli františkáni klášter opustit, na ně nikdo nehrál a to se na nich podepsalo. „Varhany měly prasklý měch a píšťaly byly zanesené prachem a ptačím trusem,“ popsal stav Martin Bednařík, dílovedoucí varhan. Díky jeho týmu odborníků tak bude mít po téměř 70 letech kostel opět funkční varhany. Těchto dnech je totiž renovované osazují na místo, kde stály.

Opravit a naladit varhany není vůbec jednoduchá práce. 1014 píšťal museli odborníci nejprve opravit a vyčistit. „U každé píšťaly se musí nastavit charakter, to znamená nasazení, barva, hlasitost a další faktory,“ vysvětlil Bednařík. Aby se dosáhlo toho správného tónu, musejí se píšťaly i postupně zkracovat. To už se dělá přímo v klášteře.

https://www.youtube.com/watch?v=wTuM35pfoyY

Samotná manipulace s píšťalami je poměrně složitá. Nejdelší z nich měří přes 5 metrů a váží okolo 50 kilogramů. „Varhany jsou celý laděný v barokním tónu. Aby se na ně dalo hrát se současnými nástroji, tak je tu transpozice, což je výjimečné. Mají je jenom varhany u svatého Mořice v Olomouci,“ doplnil Martin Bednařík.

Při rekonstrukci kláštera se obnovil také vchod, který spojuje klášter a budovu, kde sídlí ZUŠ. Varhany tak budou moci využívat i ti, které tuto školu navštěvují.
Klášter s poutním kostelem Čtrnácti svatých Pomocníků prošel řadou oprav. Postupně se rekonstruovala jižní a severní loď, jako poslední pak střední loď. Tam odborníci postupně odkryli malby ze 17. století.

Původně byla na zdech starorůžová barva a strop symbolizoval hvězdnou oblohu. Sondy pak ukázaly, že se pod tím vším ukrývají starší a zajímavější dekorace, což se nakonec i potvrdilo. Poté, co se sundaly omítky, jsou nyní na stěnách františkánské symboly, svatí pomocníci a rostlinné ornamenty. Obnovou prošly také oltáře.

„3. července slavnostně otvíráme pro veřejnost,“ řekl Petr Liebscher, vedoucí městského muzea a správce kláštera. Díky rekonstrukci se návštěvníkům naskytne unikátní pohled – uvidí malby z konce 15. až začátku 17. století a zároveň oltáře, které byly postavené později, a to koncem 17. až 19. století. „Byla to hezká práce, sice starosti navíc, ale objevili jsme spoustu věcí, které jsme tušili a teď je můžou vidět i návštěvníci,“ shrnul několikaletou rekonstrukci budov Liebscher.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru