POZOR: Policisté v našem kraji vyšetřují obří bankovní podvody! Zároveň pátrají po tomto muži
Snímek a identikit neznámého muže. Foto: Policie ČR
Chomutov

Ústecký kraj - V rámci Ústeckého kraje policisté prověřují podvodná jednání, při kterých desítky poškozených přišly o nemalé finanční prostředky.

Poškození reagovali na podvodné emaily či telefonáty a pachatelům vyzrazením přístupových údajů umožnili vzdálený přístup ke svému bankovnímu účtu, a to vždy pod legendou údajného bezpečnostního důvodu, kdy jejich služby v internetovém bankovnictví byly zablokovány či jinak omezeny. V nabídce byla možnost odblokování se zadáním přístupových údajů, přičemž podvedení poškození tyto údaje tj. identifikaci bankovního účtu a heslo tímto způsobem předali pachateli.

V některých případech také pachateli sdělili údaje zaslané na jejich telefonní číslo ze strany banky. Policisté evidují statisícové, v několika případech i milionové škody.

0104patracka6

Fiktivní blokace karty. Zdroj: Policie ČR

"Apelujeme na občany, aby byli velmi obezřetní při zabezpečení vstupních hesel do služeb internetového bankovnictví a také, aby si střežili citlivé údaje ke svým platebním kartám," sdělila policejní mluvčí Alena Bartošová.

• Nereagujte na emaily či telefonáty, kterými se kdosi vydává za pracovníka banky a chce pod záminkou získat přístupové údaje – BANKA PO SVÝCH KLIENTECH TOUTO CESTOU NIKDY NEPOŽADUJE PŘÍSTUPOVÁ HESLA A NIKDY NEZASÍLÁ KLIENTŮM JAKÉKOLIV ODKAZY NA WEBOVÉ STRÁNKY ANI FORMULÁŘE, KDE MAJÍ TYTO ÚDAJE VYPLNIT!

0104patracka5

Podvodný email. Zdroj: Policie ČR

Phisingové zprávy je možno také odhalit při bližším zkoumání názvu emailové schránky odesílatele nebo přímo z internetového odkazu, který vás nasměruje na podvodné stránky, který vypadají jako pravé. Pro příklad je v přiložených souborech uveden „phishingový“ email nebo odkaz na podvodné stránky. Takovéto phishingové zprávy byly k poškozeným směřovány z různých „bankovních“ ústavů.

Většina z nás obdobné hromadně odesílané emaily může najít i ve své emailové schránce např. ve složce „spam“, kdy můžete být podvodně osloveni i bankovním domem o bezpečnostním riziku na vašem účtu, ačkoli zde nemáte založen žádný bankovní účet.

V souvislosti s prověřováním případů policisté zároveň žádají veřejnost o pomoc při ustanovení neznámé osoby na přiložených fotografiích a identikitu. Jedná se o muže, který byl zachycen u bankomatu v Praze a mohl by pomoci s objasněním případů.

"Informace přijmeme na lince 158 případně na emailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Děkujeme," uzavřela policejní mluvčí.

0104patracka6

Pravá url banky. Zdroj: Policie ČR

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru