Na Chomutovsku zůstávají dva nemocní. Neznamená to, že tu další nejsou
Odběrové místo v ústecké Masarykově nemocnici. Ilustrační foto: KZ
Chomutov

Chomutov - Již přes devět stovek prokázaných nákaz Covid-19 v celém Česku, čtyři vyléčení pacienti a na třináct tisíc provedených testů. Takové jsou sobotní ranní statistiky. Na Chomutovsku zůstávají podle provedených vyšetření zatím dva nemocní.

Aktuální počty nemocných v Ústeckém kraji v sobotu ráno oznámil primátor Teplic Hynek Hanza. Dělá to pravidelně na svém facebooku a vychází ze zprávy krajské hygienické stanice. Podle jeho informací jsou na Chomutovsku (k 7.40 hodin v sobotu ráno) stále dva nemocní, což odpovídá informaci z pátku. Na sousedním Mostecku je jeden člověk, na Teplicku a Lounsku dosud nikdo. Na Litoměřicku je pět zjištěných nakažených, na Ústecku 13 a na Děčínsku 14.

Hynek Hanza veřejnost rovněž nabádá, aby dodržovala hygienická a bezpečnostní opatření. Podle něj čísla neznamenají, že mezi námi nejsou jiní nakažení lidé, u nichž se nemoc zatím nepotvrdila. Také se nemuseli nechat testovat. Nemusejí mít žádné příznaky nemoci nebo jen mírné.

Onemocnění COVID-19 je způsobeno novým typem koronaviru s odborným označením SARS-CoV-2. Jedná se o vysoce infekční onemocnění, které se projevuje zejména horečkami, respiračními potížemi (kašel, dušnost), bolestí svalů a únavou. U starších a chronicky nemocných osob může nemoc mít vážnější průběh a může vést i k úmrtí. Další charakteristiky a nebezpečnost onemocnění jsou vzhledem ke krátkému času od prvního výskytu u člověka stále předmětem sledování a výzkumu. Inkubační doba se pohybuje mezi 6 a 14 dny, smrtnost se uvádí v řádu několika procent. K přenosu nemoci dochází kontaktem s infikovanou osobou prostřednictvím kapének šířených při mluvení, kýchání či kašlání. Zdroj nákazy zatím nebyl prokazatelně identifikován, pravděpodobně však jde o některé z divokých zvířat v lokalitě prvního výskytu onemocnění.

V Česku byly první tři případy nákazy prokázány 1. března. V Ústeckém kraji jsou již tři vyléčení pacienti.

Aby se rozšířily možnosti testování a ulevilo se záchranné službě, u krajských nemocnic vznikla odběrová místa. Vyšetřují tam indikované pacienty krajskou hygienickou stanicí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru