Ministerstvo životního prostředí souhlasí s pokračováním těžby na dole Bílina do roku 2035
Velkostroj na okraju lomu Bílina. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Bílina - Ministerstvo životního prostředí v úterý vydalo souhlasné stanovisko k pokračování těžbě na dole Bílina v severních Čechách do roku 2035.

"Ministerstvo životního prostředí udělalo největší chybu za celou dobu svého fungování. Povolení těžby uhlí za původními územními ekologickými limity je v přímém rozporu s funkcí ministerstva - tedy s ochranou přírody a životního prostředí," říká Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR. A dodává: "Ministerstvo životního prostředí záměrně ignorovalo dopady těžby a spalování uhlí z bílinského lomu na globální klima. Sice vyčíslilo, že pokračující těžba bude znamenat vyprodukování 11,5 milionu tun CO2 ročně, v závěru ovšem tento fakt nevzalo v potaz."

Ministerští úředníci mimo jiné povolili podle ekologů zničení nenahraditelného mokřadu Venuska. Nařídili sice těžařům, aby připravili náhradní stanoviště, to však ani zdaleka nedokáže nahradit rozvinutý a ceněný ekosystém na Venusce.

Proti rozšíření dolu Bílina poslalo ministerstvu připomínky zhruba 4500 lidí. "Těm všem úředníci dnešním rozhodnutím plivnuli do tváře, protože jejich výhrady při posuzování závěru nedostatečně zohlednilo. Jedinou útěchou nám může být, že souhlasné stanovisko spoléhá až příliš na materiály, které dodaly Severočeské doly a které podle našich odhadů a zjištění nejsou vždy v souladu s realitou. Je tedy pravděpodobné že i přes nedostačující podmínky, které ministerstvo stanovilo, k pokračování těžby nakonec nedojde, protože nebude v souladu s platnými českými zákony, například kvůli množství prachu a hluku, který by provoz dolu po roce 2030 způsobil," sdělil mluvčí Greenpeace ČR.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru