Mladí ibisové budou dalším chomutovským příspěvkem do záchovného programu
Jeden z mladých ibisů. Hlavu má ještě opeřenou, dospělí jedinci už mají líce a čelo holé. Foto Helena Hubáčková.
Chomutov

Chomutov - Nejsou příliš nápadní, ale rozhodně jsou nezaměnitelní. Ibis skalní je jeden z ohrožených druhů ptáků, které zoopark několik let úspěšně odchovává. A zadařilo se i letos.

Ve voliéře ibisů už poletují dvě dvouměsíční mláďata. Vylíhla se koncem dubna a jsou to sourozenci. Budou další chomutovským příspěvkem do Evropského záchovného programu (EEP), v němž jsou tihle brodiví ptáci zahrnutí. „Umísťovat je budeme na doporučení koordinátora programu, předpokládáme to ale až někdy během zimy,“ dodává k tomu vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Radost z mladých ptáků má i chovatelka Nikola Ziegelschmiedová, která se o ibise stará a pamatuje už řadu úspěšných odchovů. „Většinu necháváme na přírodě, jen je potřeba jim připravit podmínky pro zahnízdění,“ říká. Jak to vypadá? „Běhám po zooparku s bednou od zeleniny, sbírám větve a tahám je k nim do voliéry, kde si z nich postaví hnízdo,“ směje se chovatelka.

Ibise skalní chová zoopark od roku 1994 a se dvěma letošním i mláďaty jich má celkem patnáct. Pouze tři jsou ale samci. „Rádi bychom ještě další dva, ale opět to musí být po dohodě s koordinátorem,“ dodává Brtnický.

Ibise skalní poznáte podle zahnutého zobáku a dospělé jedince také podle neopeřených lící a čela. V zoologických zahradách je jejich chov poměrně rozšířený, ale ve volné přírodě jde o kriticky ohrožený druh. V rámci EEP programu je snaha vrátit je do volné přírody v Evropě, konkrétně ve Španělsku a v alpských oblastech.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru