OBRAZEM: To je rozdíl! Pomník obětem první světové války už je znovu důstojným pietním místem
Památník obětem první světové války je po letech kompletně zrekonstruovaný. Foto Josef Dušek
Chomutov

Jirkov - Pieta ve Svojsíkových sadech nese svůj odkaz opět důstojně. Zmizely čmáranice vandalů i popraskané kusy omítky a na své místo se vrátily desky se jmény tehdejších jirkovských občanů.

Restaurátor Štěpán Bílek musel pomník kompletně přeštukovat a přetmelit. Byl už hodně a na více místech poškozený. Desky se jmény jsou mramorové, nápisy jsou do nich takzvaně vypískované. Restaurátor na nich ještě provádí drobné úpravy ve jménech.

„Zachovala se jen jedna deska ze tří, která byla navíc rozpadlá a nápisy hodně špatně čitelné,“ vysvětluje obtížnou práci Štěpán Bílek. Nakonec pomohl historický matriční seznam se jmény padlých. Na místě by měla v budoucnu být také tabulka vysvětlující jednotlivé zkratky použité na deskách.

1909pomnik2

Památník před zahájením restaurátorských prací. Foto: Josef Dušek

Kromě samotného památníku je zrestaurovaný i nedaleký křížek a revitalizace se dočkalo také nejbližší okolí obou památek. Práce trvaly čtyři měsíce a město vyšly na zhruba dvě stě tisíc korun, z toho padesát tisíc činila dotace od Ústeckého kraje. V parku rovněž přibyly nové lavičky a odpadkové koše.

Město nechalo pomník zrestaurovat do původní podoby k příležitosti letošních oslav sta let republiky. Na 28. října je naplánovaný malý slavnostní akt, během něhož chtějí jirkovští skauti v parku zasadit strom věnovaný republice a pietním způsobem připomenou odkaz obnoveného pomníku také zástupci města.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru