Jak čistá je dnes říčka Bílina? Povodí bude sledovat odpadní vodu ze šachet a průmyslových podniků
Bílina u jezu Jiřetín před Zálužím u Litvínova. Foto: Povodí Ohře
Chomutov

Ústecký kraj - Kvalita vody v řece Bílině je dlouhodobě skloňovaná. Od znečištění vody v 80. letech 20. století se již mnoho změnilo k lepšímu. Jaká je ale aktuální situace? Je dostatečná? Mohla by být lepší? Jaký je výhled pro období následující? To jsou otázky, na které si budeme muset najít odpovědi.

Povodí Ohře, státní podnik, v roce 2017 na základě vlastního monitoringu povrchových vod a dalších dostupných podkladů zpracoval studii „Kvalita vody v Bílině a návrhy opatření k jejímu zlepšení“. Studii můžete najít v tomto odkazu.

„Jedním z primárních úkolů, který z této studie vzešel, je vlastní přímý monitoring vypouštěných odpadních vod z komunálních a průmyslových zdrojů odpadních vod a dále také důlních vod do řeky Bíliny,“ připomíná mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.
První fáze měrné kampaně, která je zaměřena na komunální zdroje, byla zahájena v 37. týdnu roku 2018. V následných fázích, které budou zahájeny v roce 2019, budou vzorkovány odpadní vody z průmyslových areálů a důlních společností.

„Po monitorovací kampani bude následovat vyhodnocení, o kterém chceme se znečišťovateli diskutovat, navrhovat opatření s cílem zlepšení kvality vody v Bílině, lépe zvládat zatěžovací stavy v době sucha nebo přívalových srážek a nalézt možnosti k zefektivnění čištění odpadních vod,“ řekl Jan Svejkovský.

Diskuzi k výsledkům monitorovací kampaně očekává Povodí Ohře pravděpodobně v roce 2020.

Bílina je zhruba osmdesátikilometrová řeka tekoucí přes Chomutovsko, Mostecko, Teplicko a vlévající se do Labe na Ústecku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru