Meteorologové varují! Je tu nebezpečí požárů v Ústeckém kraji
V Ústeckém kraji platí výstraha před zvýšeným rizikem vzniku požárů. Ilustrační foto: HZS ČR
Chomutov

Ústecký kraj – Český hydrometeorologický ústav vydal varování před zvýšeným nebezpečím vzniku požárů. Platí od pondělního poledne do odvolání.

V důsledku dlouhotrvajícího teplého a převážně suchého počasí vzrostlo na našem území nebezpečí požárů. Vysoké riziko je v oblasti středních Čech, Prahy, Ústeckého kraje a Českolipska. Přeháňky a bouřky, které se mohou v následujících dnech vyskytnout, budou jen lokální, a proto situaci výrazněji nezlepší. Stupeň nebezpečí označují zatím jako nízký.

Nejde o plané varování. Hasiči se potýkají s velkým množstvím požárů v přírodním prostředí. Mají za sebou víkend bohatý na tyto události. Během soboty a neděle vyjížděli celkem ke 207 požárům (v sobotu jich bylo 128 a v neděli 79), přitom dlouhodobý denní průměr je 47 požárů.

Letošní červenec je, co do počtu požárů, nadprůměrný. Do 22. července vyjížděli hasiči celkem k 1 793 požárům (loni za celý červenec to bylo 1 609), velký nárůst zaznamenaly požáry v přírodním prostředí. Těch bylo od začátku července 1 218 – tedy většina z celkového počtu. Celkem ve 295 případech se jednalo o požáry v lese. (Pro srovnání v loňském roce za celý červenec vyjížděli hasiči k 900 požárům v přírodním prostředí, lesních požárů pak bylo 162.)

2307hzspozary

Ilustrační foto: HZS ČR

Zákaz rozdělávání ohně v přírodním prostředí a délku tohoto zákazu může během suchého letního počasí vyhlásit hejtman kraje na doporučení HZS kraje a s přihlédnutím k předpovědi ČHMÚ prostřednictvím nařízení kraje. V tomto nařízení jsou uvedena veškerá opatření, omezení a povinnosti občanů, jako např. zákaz kouření, zákaz rozdělávání a používání otevřeného ohně, zákaz používání zábavní pyrotechniky, zákaz spalování hořlavých látek nebo zákaz jízd parních lokomotiv apod. platná na daném území.

V tuto chvíli toto nařízení vydal Středočeský kraj a hlavní město Praha.

Za letními požáry stojí nejčastěji lidská nedbalost a technické závady např. na strojích a dopravních prostředcích. Mezi typicky letní požáry patří i požáry travních a lesních porostů od táborových ohníčků či nedopalků cigaret.

Doporučení k vyvarování se aktivit, které by mohly vyvolat požár:

  • V lesích, ale i jinde v přírodě nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.
  • Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které v případech sucha a nebezpečí vzniku požárů mohou být vydány.
  • Dbát na úsporné hospodaření s vodou.
  • Být si vědom toho, že požáry mohou vzniknout i při úderu bleskem.
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru