Chomutov – Město Chomutov ocenilo cenou Jiřího Popela z Lobkovic dva Chomutovany. Jeden dokázal dostat Chomutov na známky, druhý se celý život věnoval divadlu. 

Cenu Jiřího Popela z Lobkovic uděluje město významným chomutovským osobnostem, které se svou činností zasloužily o dobro města, jeho rozvoj a přispěly k bohatšímu životu obyvatel. Letos se uděluje po jedenácté, doposud cenu převzalo pětačtyřicet osobností. Letos se rada města udělila cenu dvěma osobnostem – panu doktoru Václavovi Svobodovi a panu Josefu Vykrůtilovi in memoriam.

Pan Svoboda a syn pana Vykrůtila převzali ocenění při zahájení městského zastupitelstva.

MVDr. Václav Svoboda

Pan doktor Václav Svoboda je chomutovským patriotem, propagátorem města v Česku i v zahraničí. Je dlouholetým členem Klubu českých filatelistů, aktivně vystavuje na mezinárodních výstavách a je rovněž jejich komisařem. V Chomutově se podílel na pořádání mnoha výstav poštovních známek, které přilákaly mnoho návštěvníků a byly významnými kulturními událostmi v Chomutově.

Pan Svoboda se podílel na vydání několika dopisnic s obrazovým přítiskem s tématikou, která připomínala některá výročí našeho města, jeho zásluhou se podařilo do emisního plánu České pošty zařadit i poštovní známku s motivem Chomutova.

Josef Vykrůtil in memoriam

Dalším oceněným, in memoriam, je pan Josef Vykrůtil . Josef Vykrůtil se narodil na Moravském Slovácku, ale od roku 1945 až do svého úmrtí v roce 1986 byl chomutovským patriotem, který pro město vykonal mnoho záslužné práce. Byl významným organizátorem v oblasti amatérského divadla a kultury na Chomutovsku hned po 2. světové válce. V roce 1945 začal díky jeho aktivitám pracovat v Chomutově divadelní soubor Karel Čapek, na jehož činnosti a uměleckém rozvoji měl významnou zásluhu. Byl hercem, režisérem a vedoucím dětského divadelního souboru, byl také členem poradních sborů pro divadlo nejen v chomutovském okrese a v kraji. Aktivně pracoval i jako funkcionář Svazu českých divadelních ochotníků, kde byl oceněn za svoji práci nejvyšším oceněním, zlatým odznakem Svazu českých divadelních ochotníků.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru