Snowboardista si šel zajezdit mimo sjezdovky, vyčerpaný pak v terénu bloudil pět hodin
Ilustrační foto. Zdroj: Horská služba
Chomutov

Krušné hory – Osmadvacetiletý snowboardista z Olesnitz v Německu se v neděli ztratil v okolí sjezdových tratí na Klínovci, pátrali po něm členové Horské služby i policisté.

Pohřešování mladého muže nahlásila jeho sestra před půl osmou večer. „Snowboardista měl dorazit už v půl čtvrté k autu na parkovišti na vrcholu Klínovce. Čekala až do večera, pak se ozvala nám a my jsme na pohřešování upozornili policii z Jáchymova,“ uvedl k okolnostem pátrání Ondřej Vank, zasahující člen Horské služby Krušné hory. Dodal, že do terénu vyrazilo kromě policistů třináct horských záchranářů na terénních čtyřkolkách, sněžných skútrech i na lyžích.
„Prohledávali jsme okolí míst, kde mladík jezdil. Zřejmě se na snowboardu vydal do volného terénu a už nenašel cestu zpět. Pak jsme krátce před devátou nalezli jeho brýle kousek od sjezdovky Klínovec Jih na Pašerácké cestě,“ popsal akci Ondřej Vank s tím, že záchranáři našli i mladíkovy stopy ve sněhu. Pátrání se tedy ihned přesunulo do této lokality.

„Začali jsme pátrat mezi sjezdovkami Jih a Dámská. Vyslali jsme jeden stroj, aby jel po stopách hledaného, druhý pak jel od sjezdovky Dámská proti němu. Policisté také povolali vrtulník s termovizí, ale ten byl nakonec odvolán, protože krátce po deváté jsme mladíka našli,“ řekl Ondřej Vank. Dodal, že snowboardista byl na traverzové cestě, mírně vyčerpaný, ale v dobrém stavu, takže byl po transportu předán na Božím Daru čekající rodině.

„Nestává se nám často, aby lyžař, nebo snowboardista, který na Klínovci zajede mimo sjezdovky, bloudil nějakých pět hodin, aniž by cestu našel. Je vidět, jak je nebezpečné opouštět sjezdové tratě a značené cesty,“ upozornil Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že kdyby ovšem měl mladík u sebe nabitý mobilní telefon, celá pátrací akce by se výrazně zjednodušila.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru