Jirkov opraví pomník v parku, který chátrá už od války
Současná podoba památníku ve Svojsíkových sadech. Foto MěÚ / Josef Dušek
Chomutov

Jirkov – Jirkovská radnice se chystá opravit pomník u základní umělecké školy. Už od konce druhé světové války totiž chátrá a pomalu ztratil původní odkaz.

Pomník je věnován obětem I. světové války. Tvoří ho pět vysokých pilířů postavených do půlkruhu. Na dvou krajních jsou stále poměrně zachovalé reliéfy truchlících postav, tři prostřední jsou už ale prázdné a omítka z nich je opadaná až k cihlovému základu. Na několika místech je stavba pomalovaná.

Město se chce pustit do obnovy památníku v letošním roce. Restaurátoři se budou snažit přiblížit co nejvíc jeho původní podobě. „Rozhodli jsme se tak i proto, že na letošní rok připadá sté výročí založení republiky a obnova pomníku může být jeho symbolickou připomínkou,“ prozradila místostarostka Dana Jurštaková.

Před pár lety zazněla dokonce myšlenka, zda pomník nepřestěhovat. Nakonec ale zůstane na svém místě a zrekonstruuje se. Obnova bude stát odhadem okolo dvou set tisíc korun, město zkouší žádat také o dotaci Ústecký kraj z jeho programu na obnovu drobných památek.

1902pomnik1

Původní podoba památníku.        Foto: www.vets.cz/Karl W. Schubsky

Památník vznikl v roce 1928 na místě bývalého hřbitova sv. Anny. Odhalen byl obcí k 10. výročí ukončení války. O jeho výstavbu usiloval Svaz válečných invalidů již od jara 1921, o šest let později na ni od obce obdržel 3 000 tehdejších korun. Na třech prostředních deskách bylo 141 jmen Jirkovanů padlých (z nich 34 pohřešovaných) v I. světové válce. Na půlkruhovém vrchlíku byl dále nápis s věnováním ´Hrdinům Domov´ (v originále ´1914 den Helden † der Heimat 1918´). Od roku 1945 pomník chátrá.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru