Blíží se nejsilnější mrazy dosluhující zimy
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Tentokrát budiž jakousi předmluvou nahlédnutí do meteorologického lógru. Paní Jolanda odhodila karty a začala se věnovat meteorologii? Ale kdepak, řeč je nyní o kresbách numerických modelů věnovaných příštímu víkendu.

Jejich stěžejním obsahem jsou dva sličné tlakové útvary, konkrétně tlaková výše táhnoucí se od Uralu přes Skandinávii až po Biskajský záliv vedle Francie a tlaková níže nad Balkánem a východní Evropou. Nejen pro nás Čechy to znamená příliv velmi chladného vzduchu od severovýchodu, ve skutečnosti to vypadá na nejledovější pasáž stávající zimní sezóny. Zdá se tedy, že rozlučka se zimou 2017/2018 bude dosti studená. Jak moc? Prozatím se jeví, že takto:

  • Sobota 24. února: minima kolem -6 až -10 °C, maxima okolo -5 až -1 °C
  • Neděle 25. února: minima kolem -7 až -11 °C, maxima okolo -6 až -2 °C
  • Pondělí 26. února: minima kolem -7 až -11 °C, maxima okolo -4 až 0 °C
  • Úterý 27. února: minima kolem -8 až -12 °C, maxima okolo -4 až 0 °C
  • Středa 28. února: minima kolem -5 až -9 °C, maxima okolo -2 až 2 °C

Vzhledem ke vzdálenosti těchto dní je nutné tyto hodnoty ještě brát s rezervou, nicméně pořádná kosa přichází, o tom žádná. Jaké počasí lze na Chomutovsku očekávat v nejbližších dnech?

Pondělí 19. února si podmaní oblačnost, když ne nízká, tak určitě střední a vysoká. Suma sumárum celodenní azuro pasé. Srážek však poskrovnu, popravdě žádné. Čili další nudný den, alespoň z počasového hlediska. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 3 °C, ty nejnižší ranní si zatančí kolem -3 °C.

V úterý 20. února se toho nic moc nezmění, protože chomutovskému vzdušnému prostoru budou opět kralovat oblaka. K tomu se přidá sněžení intenzivnějšího rázu, akorát ne v Chomutově a spol., nýbrž v Maďarsku, v Rakousku a na Slovensku. Nevíte-li co s časem a zároveň Vás vzrušují sněhové vločky a Vaše peněženka obsahuje i něco jiného než prachové částice, hurá směr jihovýchod. Zajímavostí může být, že v chorvatském městě Ogulin aktuálně leží přes půl metru sněhu a v nejbližší přítomnosti ho přibude. Úterní nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 3 °C, ty nejnižší ranní si zatančí kolem -3 °C.

Ve středu 21. února by se teoreticky mohl zjevit nějaký ten paprsek slunce, bohužel však pouze a jen v ranních, případně raných dopoledních hodinách. Posléze znovu bílo-šedá deka, kterou je samozřejmě myšlena oblačná až zatažená obloha. I přes velké množství mraků středeční srážkové úhrny mnoho růstového hormonu nevyprodukují (dešťové kapky, krupice, vločky sněhu – nic nebude). Nejvyšší odpolední teploty pobudou v sousedství 3 °C, nejnižší ranní vyrazí k -3 °C, plus mínus. Ano, teploty nejméně vzdálených čtyřiadvacetihodinovek budou značně monotónní.

Čtvrtek 22. února nejspíše zareprízuje některý z dní zesnulých, jen pravděpodobně trochu sleví na teplotách – po obědě nanejvýše 1, 2 °C, při cestě do školy/zaměstnání nějaké -4 °C.

PS: Krutopřísné mrazy na obzoru jsou, nicméně sněhánky nikoli. Holomrazům zdar...

(soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru