Šest měsíců jste v přírodě, je to ale fyzicky a psychicky náročné, říká studentka o vypásání ovcí u elektrárny
Uhlídat stádo bez psů v přírodě bez plotů by nešlo. Foto: archiv M. Longauerové
Chomutov

Tušimice – Jedinečné zážitky má z půlročního vypásání ovcí na rekultivovaných pozemcích v okolí Nechranické přehrady a tušimické elektrárny studentka Markéta Longauerová. Při neobvyklé brigádě jí pomáhali vycvičení psi. A na stejnou práci se těší i letos.

Ovce a kozy pomáhají na doporučení entomologů při ochraně populace kriticky ohroženého druhu motýla právě na těchto rekultivovaných plochách u elektrárny Tušimice. Zvířata pastvou narušují drn, takže v Čechách kriticky ohrožený a na Moravě již od roku 1998 nezvěstný druh motýla okáče metlicového zde může snadněji najít útočiště v podloží podkladního substrátu. Nyní jsou ovce ve svém zimovišti na Žatecku, jakmile to počasí dovolí, na rekultivace se vrátí.

Vypásat stádo pomáhala se svými psy Markéta Longauerová. Jak na tuto práci vzpomíná? Studuje dálkově vysokou školu v Praze a o brigádě mluví jen v dobrém. "Psi a příroda jsou pro mě vším. Baví mě pasení s nimi. Rozhodně jsme si přes šest měsíců v přírodě užili,“ svěřuje se.

Práce je podle ní psychicky i fyzicky náročná. Uhlídat stádo ovcí na neoploceném pozemku není jednoduché. „Bez psů by to rozhodně nešlo,“ zdůrazňuje. Nejnáročnější období podle ní bylo asi v létě. „Ale s hromadou vody pro mě i psy jsme vše zvládli. Bylo fajn, že pět minut od pastvy jsou Nechranice, ideální pro osvěžení. Hasiči z tušimické elektrárny nám také vždy přijeli včas doplnit zásoby vody a občas napustili i malý dětský bazének pro psy,“ vzpomíná.

Entomologové doporučují v pastvě pokračovat, neboť populace vzácného motýla zde prosperuje. Podle Otakara Tučka, ředitele elektráren Tušimice a Prunéřov, s pastvou ovcí a koz počítají i v letošním roce. „Jakmile nastane příhodná doba, opět je na rekultivovaném odkališti přivítáme. Nasazení dalšího stáda plánujeme i v lokalitě bývalého odkaliště ve Vysočanech nedaleko Hrušovan. Zde se podle nedávného průzkumu entomologů vyskytuje soumračník jahodníkový, což je vcelku běžný druh malého motýla, a také brouk zlatohlávek huňatý. Ten už je ovšem na seznamu silně ohrožených druhů. Pro zachování jeho populace nám byl doporučen obdobný postup, jako v Tušimicích,“ uvedl ředitel elektráren.

Vloni se zvířata na pastvě objevila v březnu a byla zde do listopadu. „Těším se zase letos,“ uzavírá Markéta Longauerová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru