Jirkov zvýšil dotaci pro dopravní podnik, nechce ale doplácet příliš
Starosta Radek Štejnar a místostarostka Dana Jurštaková na zasedání zastupitelstva. Foto MěÚ Josef Dušek
Chomutov

Jirkov - Dva miliony na vyšší mzdy řidičů a za bezplatnou MHD pro seniory a dárce krve. Jirkovští zastupitelé pro příští rok navýšili pravidelnou dotaci Dopravnímu podniku měst Chomutova a Jirkova. Další požadavky už ale odmítli.

Dopravci totiž přišli s ještě vyšší žádostí, původně chtěli takřka 16,4 milionu. Kromě výše zmíněného také kvůli odpisům a pojištění za nové trolejbusy či na úroky z úvěru, za které se vozy nakoupí. Před rokem přitom Jirkov svolil s nákladnou trolejbusovou dopravou pod podmínkou, že bude na MHD doplácet maximálně 12,5 milionu korun.

Přesto pro příští rok schválili zastupitelé podniku 14,5 milionu korun. „Co je bez diskuze, je navýšení kvůli mzdám řidičů. Podnik musí být konkurenceschopný,“ říká k nespornému bodu starosta Jirkova Radek Štejnar. Radnice se hlásí také ke kompenzaci za to, že na konci roku 2016 rozhodla o bezplatné MHD pro jirkovské seniory a dárce krve. „Na druhou stranu ti cestují zdarma už letos a vypadá to, že dopravní podnik to zvládá i s nižší dotací,“ podotýká starosta.
Mezi zastupiteli však převládla nechuť platit cokoli dalšího. Zvlášť když předloni ustoupili Chomutovu a vzali zpět své plánované zrušení trolejbusů. Jejich provoz totiž vychází nepoměrně dráž, než stojí autobusy.

Města nedávají dopravnímu podniku dotace v pravém slova smyslu, jde o takzvanou kompenzaci za provozování městské trolejbusové a autobusové hromadné dopravy. Chomutov i Jirkov si u dopravce objednávají jednotlivé linky coby veřejnou službu, ale protože je MHD ztrátová, každoročně mu rozdíl doplácejí.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru