FOTO: Výstava v Dubí má mimo jiné přesvědčit o přínosu těžby lithia na Cínovci
Foto: Ilona Kaulfuss
Chomutov

Dubí – Svědectví o historii archeologie a hornictví na Cínovci přináší výstava s názvem Příběh Cínovce. Vidět ji můžete v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí, naproti keramičce. Projekt, jehož cílem je mimo jiné prezentovat informace o důležitosti a výhodách těžby lithia, pořádá Město Dubí ve spolupráci s Regionálním muzeem v Teplicích a společností Geomet. V Modrodomě bude výstava k dispozici do 6. září.


Kromě řady unikátních fotografií, které dokumentují, jak vypadal Cínovec v dobách, kdy patřil k významným těžebním lokalitám a zachycuje i pracovníky v hornictví, jsou na výstavě k vidění také zajímavé archeologické nálezy. Například kahánek, kladívka, bronzový prsten, pískovcové formy, podkovy, brousky ze středověku a další. Vystavená je zde například uniforma horníka nebo různá vyznamenání, odznaky a další předměty dokreslující život pracovníků v dolech a hornictví na Cínovci.

FOTO

1508vystava1

1508vystava2

1508vystava3

1508vystava4

1508vystava6

1508vystava7

1508vystava8

Foto: Ilona Kaulfuss

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru